Poverenik u Nišu: Naš zakon o zaštiti podataka o ličnosti nije jasan i nije primenjiv

U prvoj polovini ove godine Srbija bi trebalo da dobije Strategiju zaštite podataka o ličnosti, koja će sadržati i izmene istoimenog Zakona, jer se pokazalo da ima više problema u njegovoj primeni, izjavio je danas u Nišu poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.
 
„Naš zakon jeste gramatički u potpunosti usaglašen sa propisima Evropske unije, ali na žalost nije primenjiv, nije jasan, precizan. Moramo da rešimo neka pitanja koja su zakonom samo dotaknuta ili nisu uopše“, izjavio je Marinović.
 
On je kazao da, primera radi, naš Zakon o zaštiti podataka o ličnosti uopšte ne reguliše obradu biometrijskih podataka, posebno podataka putem video nadzora sa karakteristikama prepoznavanja lika.

„Ima još puno manjkavosti i radićemo na tome, ali samo korak po korak. Donosimo strategiju i menjamo zakon, a naravno jačamo kapacitete poverenika da može bolje da štiti pravo na zaštitu podataka o ličnosti“, izjavio je Marinović.

Prema njegovim rečima, sa izradom Strategije koja će „pokrivati“ period do 2030. godine, krenulo se ozbiljno krajem 2020. godine i početkom 2021. godine, tako da je nacrt teksta već uradjen.

„Podižemo i svest gradjana, odnosno svih nas, da prva brana zaštite ličnih podataka jesmo mi sami. Moramo da štitimo svoje podatke. Gradjani olako daju mnoštvo svojih podataka kako bi dobili neku sitnu korist, naručili robu ili uslugu“, istakao je Marinović.

On je naglasio da gradjani moraju da razmišljaju o tome koji podaci u koju svrhu su potrebni i da li im se davanje podataka isplati na duže staze.
 
Previdja se, dodao je Marinović, da su naši podaci postali moderna valuta, da se njima trguje.

„Najbogatiji ljudi na svetu su vlasnici društvenih mreža. Te mreže usluge nude besplatno, ali trguju našim ličnim podacima. Vi odete na neku društvenu mrežu sa jednim ciljem, date podatke za jednu svrhu, a onda različite kompanije krenu da vas opsedaju i šalju ponude“, kazao je Marinović.
 
Prema njegovim rečima, gradjani treba uvek kada posumnjaju da neko nezakonito obradjuje njihove lične podatke, da se obrate rukovaocu tih podataka, a ukoliko ne dobiju zadovoljavajući odgovor uvek mogu da pišu povereniku.
 
Marinović je sa svojim saradnicima u Nišu prisustvovao panel diskusiji pod nazivom „Praćenje sprovodjenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“.
 
On je kazao da je reč o prvoj od ukupno 15 panel diskusija koje će biti organizovane u našoj zemlji u okviru projekta „Jačanje vladavine prava u Srbiji“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.
 
Tokom panel diskusije Marinović je predstavio izveštaj o radu za prethodne dve godine, a bilo je reči i o položaju i nadležnosti institucije Poverenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar