Predstavnici aplikacije za prijavu pretnji dolaze u Srbiju

Predstavnici organizacije Crime Stoppers Global Solutions, predsednik Džon Lamb i potpredsednik Džejms Fuda, posetiće Srbiju od 10. do 14. maja 2023. godine, najavljeno je danas.

Oni će se sastati sa srpskim zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija i lokalnim partnerima u okviru razvijanja saradnje za implementaciju programa Crime Stoppers Global Solutions/Serbia (CSGS).

Crime Stoppers je međunarodna organizacija sa gotovo 50 godina iskustva u borbi protiv transnacionalnog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, trgovine organima, švercom narkotika i ostalim vidovima kriminala.

Sarađuje sa partnerima iz policijskih službi više od 30 zemalja, uključujući i Interpol, a u Srbiji je prisutna od prošle godine.

„U okviru programa CSGS razvili smo besplatnu aplikaciju preko koje je moguće anonimno prijaviti počinioce krivičnih dela, uključujući i osobe koje planiraju masovne pucnjave, kao što su dve tragedije koje su nedavno pogodile Srbiju i zbog čega izražavamo neizmernu žalost“, navodi se u saopštenju CSGS.

Dodaje se da, prema iskustvu iz SAD, u je u više od 80 odsto masovnih oružanih napada u školama barem jedna osoba imala informaciju da napadač razmišlja ili namerava da izvede napad.

U januaru je jedan učenik od 13 godina uhapšen u SAD, na osnovu dojave preko aplikacije CSGS, jer je na društvenim mrežama pisao kako namerava da puca u školi. U Koloradu su dva srednjoškolca uhapšena na osnovu anonimne dojave preko ove aplikacije, koji su nameravali da pucaju u jednoj lokalnoj školi i kod njih je nađen spisak potencijalnih žrtava i oružje.

CSGS je navela da želi da u ovom teškom trenutku za Srbiju pomogne i iskoristi tehničke i stručne potencijale koje poseduje, kako bi se ovakve tragedije u budućnosti predupredile.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar