Preregistracija trofejnog oružja i dalje moguća

Iako je ranije najavljeni rok za preregistraciju trofejnog oružja istekao 5. marta, u pisanim odgovorima MUP-a Srbije na pitanja „Politike” navodi se da će građani koji poseduju takvo oružje moći da to učine i u narednom periodu.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova zadovoljno je odzivom građana za preregistraciju trofejnog oružja. Ako su građani iz opravdanih razloga bili sprečeni da blagovremeno podnesu zahtev, Ministarstvo unutrašnjih poslova će uz uvažavanje navedenih razloga sprovesti postupak registracije i po zahtevima predatim nakon 5. marta ove godine – naglašavaju nadležni iz MUP-a Srbije.

Oni podsećaju da novi Zakon o oružju i municiji ne predviđa kategoriju trofejnog oružja i stoga je potrebno da vlasnici, u skladu sa njihovom željom i kategorijom oružja, podnesu zahtev za njegovu preregistraciju ili da ga prodaju, poklone, onesposobe i predaju bez naknade u korist države.

– Vlasnici trofejnog oružja imaju mogućnost da ga registruju na oružni list, a u smislu novog zakona, preregistracija trofejnog oružja podrazumeva i da osobe koje poseduju ovu vrstu oružja mogu da ga prijave i kao staro oružje, ako isto ima istorijsku vrednost ili je proizvedeno pre 1900. godine – navodi se u odgovorima MUP-a Srbije.

Vlasnici trofejnog oružja imaju mogućnost da ga registruju na oružni list, ali samo ako ispunjavaju uslove koji važe i za druge potencijalne vlasnike oružja. Između ostalog, ti uslovi su da nisu osuđivani za teža krivična dela, da nisu prekršajno kažnjavani u poslednje četiri godine, kao i „da svojim ponašanjem ne ukazuju na to da će predstavljati opasnost za sebe ili druge i javni red i mir”.

Vlasnici trofejnog oružja mogu podneti zahtev za izdavanje oružnog lista u policijskoj upravi ili policijskoj stanici prema mestu prebivališta.

U slučaju onesposobljavanja trofejnog oružja, ili posedovanja oružja koje je definisano kao staro, podnosi se zahtev nadležnom organu ovog ministarstva za prijavu oružja iz kategorije Ce.

– Po Zakonu o oružju i municiji onesposobljeno oružje je vatreno oružje čiji su svi osnovni delovi trajno prepravljeni tako da se iz njega ne može ispaliti bojevi metak. Potvrdu o onesposobljavanju oružja izdaju pravna lica i preduzetnici ovlašćeni za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja i za proizvodnju oružja, kao i ovlašćeni serviseri. Vlasnik oružja dužan je da trajno onesposobljeno oružje prijavi nadležnom organu u roku od osam dana od dana onesposobljavanja – navodi se u dopisu MUP-a Srbije za naš list.

Međutim, neka pitanja „Politike” ostala su bez odgovora. Pre svega, koliko vlasnike trofejnog oružja košta preregistracija? Takođe, nismo saznali ni koliko je do sada izdato kolekcionarskih dozvola što je jedan od zakonskih noviteta.

Mnogi pripadnici policije i vojske su po odlasku u penziju dobijali pištolje, ili su zadržavali one koji su koristili, što je znak priznanja onima koji su se tokom radnog veka borili protiv kriminala ili su branili zemlju. To oružje nesumnjivo ima emotivnu vrednost za njihove porodice, pa se postavlja pitanje šta sa tim pištoljima posle smrti njihovih vlasnika. Odgovor na pitanje da li i pod kojim uslovima naslednici mogu zadržati to oružje, takođe nismo dobili.

(Milan Galović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oružjeregistracija
Komentari (0)
Dodaj komentar