Prete li nam novi toplotni talasi do kraja leta

Profesor klimatologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević kaže jun bio topliji od proseka za taj mesec i da su u nekoliko gradova oboreni rekordi po pitanju maksimalnih dnevnih temperatura za jun.

„U Smederevskoj Palanci je izmereno 39,9, u Beogradu 38,7 stepeni. U Beogradu je oboren rekord koji je bio jako star, još iz 1918. godine, više od 100 godina. U tom smislu, druga polovina meseca jeste bila rekordna i doprinela je tome da jun bude znatno iznad proseka“, naveo je profesor Đurđević za RTS.

Profesor Đurđević je naveo da su prognoze bile nešto blaže za jun, ali da su temperature premašile očekivanja.

„Teško je davati dugoročne prognoze za jedan ceo mesec unapred ili za celu sezonu unapred. Tako da mi obično te izveštaje koje pišemo, obično dajemo neku vrednost koja je u nekom proseku mogućih prognoza. Pošto se, kada radimo mesečnu prognozu ili sezonsku, uradi 50 prognoza, pa se iz tih 50 odabere srednje stanje od svega toga. Ove anomalije su bile obuhvaćene tim svim mogućim prognozama, ali su same prognoze, kako je bilo izveštavano, bile malo blaže od ovog što se desilo“, kazao je Đurđević.

Govoreći o nastavku leta, Đurđević je naveo da su velike šanse da bude toplotnih talasa koji će trajati duže od nedelju dana.

„Tek sad ulazimo u period kada su kod nas, inače, temperature najviše u toku godine. To je druga polovina jula i početak avgusta, tako da smo mi dobili porciju vreline mnogo pre nego što se kod nas očekuje. Ovakvi toplotni talasi su tipični za jul, a ne za jun. Narednih sedam dana biće verovatno malo svežije vreme, malo niže temperature“, rekao je Đurđević i dodao da nas posle toga očekuju novi topli talasi.

Podsetio je da je baš tokom druge polovine jula 2007. godine izmeren temperaturni rekord u Smederevskoj Palanci – 44,9 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

letotoplotni talas
Komentari (0)
Dodaj komentar