Princ Čarls oduševljen tradicionalnim nasleđem

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola nastavili su danas boravak u Srbiji posetom Novom Sadu, manastiru Kovilj i Sremskim Karlovcima.

Oni su pred Katoličku portu u Novom Sadu stigli zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon.

Ispred Katoličke porte su bili i zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, kao i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Grupa Triorca Muzičke škole „Isidor Bajić“ je izvela odlomak iz „Uspavane lepotice“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Na trgu ispred crkve njihov dolazak čekalo je i stotinak građana, koji su praktično „opkolili“ prinčevski par u želji da se sa njima slikaju i porazgovaraju.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila su obišli i improvizovanu pijacu sa narodnim rukotvorinama, a zatim su prisustvovali kulturnom programu u Katoličkoj porti.

Oni su otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima, a princ Čarls je rekao da se u Srbiji divno oseća.

Romski ansambl GRUBB iz Beograda je u njihovu čast odsvirao nekoliko pesama, kao što je „Đelem, đelem“.

Oni su mimo protokola ušli u katedralu imena Marijinog, a ka Matici srpskoj, koja je njihovo sledeće odredište, ispraćeni su uz gajde.

Inače, gradonačelnik Novog Sada poklonio je princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika, kao i reprodukciju sata na Petrovaradniskoj tvrđavi, dok je vojvotkinja Kamila dobila buket ružičastih, crvenih i belih ruža, piše Blic.

Stari sat na tvrđavi zainteresovao je prestolonaselnika tokom njegove prve posete Novom Sadu 1978. godine, kada je bio oduševljen pričom o kazaljkama sata, navodi list.

Kazaljke sata, naime, jednistvene su u svetu, jer kratka pokazuje minute, dok dugačka pokazuje sate, da bi se sa brodova na Dunavu i iz velike daljine bolje videlo koliko je sati.

Prinčevski par je zatim posetio Galeriju Matice srpske, gde su razgovarali sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu „Moving Museums“ Britanskog saveta.

Vojvotkinja od Kornvola su predstavljeni rezultati rada sa decom, a princ Čarls je obišao konzervatorsku radionicu gde se trenutno izvode radovi na ikonostasu srpske crkve iz Budimpešte.

Britanski par dobio je na poklon printove grafičkih listova srpskih manastira, a zatim je princ od Velsa posetio fruškogorski manastir Kovilj.

Prilikom dolaska britanskog princa oglasila su se crkvena zvona, a njega su dočekali otac Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim.

Oni su ga poveli u obilazak manastira, a u čast princa monaški hor je otpevao tri pesme na srpskom i engleskom jeziku.

U manastiru danas žive 24 monaha koji se bave proizvodnjom organske hrane (poput meda i rakije), koji su predstavljeni visokom gostu.

Koviljski monasi poznati su i po spravljanju prirodnih melema od lekovitog bilja, te tinktura i tonika, a nadaleko je čuven i koviljski liker od zelenih oraha.

Princ Čarls se susreo i sa polaznicima programa rehabilitacije „Zemlja živih“, po kojem je taj manastir poznat.

Za njega je potom organizovana vožnja čamcem po Koviljskom ritu, a tokom vožnje domaćini su ga upoznali sa zaštitom močvare i objasnili kakvi izazovi postoje u očuvanju ovog ekosistema.

Na kraju posete manastiru princ Čarls je zasadio drvo i slikao se sa decom iz lokalne škole.

Inače, prema predanju, ulogu osnivača manastira imao je Sveti Sava ali o tome nema istorijskih izvora. Manastir datira iz XIII veka a glavna crkva kakva je danas postoji od XVII veka. Podignut je u čast Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, a pod zaštitom države je od 1949. godine.

Manastir ima hor koji neguje vizantijsko pojanje.

Od 2004. godine odredište je mladih koji traže pomoć u lečenju od narkomanije.

Dok je princ boravio u manastiru, vojvotkinja od Kornvola je posetila Sremske Karlovce, gde je bila gošća događaja „Food is great“ na kojem su predstavljeni lokalni specijaliteti.

Vojvotkinja se takođe susrela s proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Ona je probala med i vino iz vinarije „Živanović“, a domaćini su je upoznali s tradicijom tih prostora, ukjučujući i narodne nošnje.

Prinčevski par će se kasnije danas vratiti u Beograd gde će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, uz učesće 200 zvanica iz svih oblasti života.

To će biti i prilika za jedino javno obraćanje princa od Velsa tokom posete regionu.

„Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velkom Britanijom, i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti“, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković za RTS.

Prema predviđenom protkolu, princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred Doma Narodne skupštine dočekaće predsednica Skupštine sa kojom će princ Čarls uoči prijema imati kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Predsednica parlamenta će princu Čarlsu pokloniti „srpsko ćirilično tkanje“, odnosno oslikanu azbuku na specijalnom papiru, uramljenu u okvir u duborezu, dok su za vojvotkinju pripremljene rukavice, rad domaće dizajnerke, budući da se vojvotkinja zalaže za podsticanje ženskog preduzetništva.

U njihovu čast biće priređena izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, doktorke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, ciji su portreti izloženi.

Učešćem na prijemu prinčevski par će završiti posetu Srbiji.

Oni su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novi sadPrinc Čarlsvojvotkinja kamila
Komentari (0)
Dodaj komentar