Priština izašla iz dijaloga – Srbija ima odgovor!

Odluka takozvane vlade Kosova da ne primeni dogovor o formiranju Zajednici srpskih opština, u stvari je odluka Prištine da napusti briselski dijalog, izjavio je za „Sputnjik“ šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Vlada u Prištini, naime, odbacila je u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić upozorava da ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

„Ako suštinski deo sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, jasan je Dačić.

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije obraća se i međunarodnoj zajednici.

„Pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer preti najveća opasnost do sada da pregovarački proces definitivno bude prekinut. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić za Sputnjik.

Inače, takozvana vlada Kosova u sredu je zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da dodnosi odluke van ustavnog okvira“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dacicPriština
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Zivorad

    Podrzavljam ideju o podeli Kosova i Methije Meni najpozeljniji nacini bio bi da srpski stanovnici iz unutarasnjosti Kosova i Metohije izvrse razmenu imovine sa stanovnicima iz presevske doline, (kao sto su nekada uradili Grcka i Turska, ali na dobrovoljnoj bazi).Na taj nacin bi ,i jedni i drugi ziveli u maticnoj drzavi. . Sever Kosova da pripadne Srbiji po principu nacionalnog zaposedanja teritorije,sto bi vazilo i za suprotnu stranu.A moze da se shvati i kao minimalna cena za priznavanje Kosova. Obrazlozenje predloga: Siptari su se vec mnogo namnozili, a za ocekivati je da ce se taj proces ubrzati u odnosu na srbe stobi rezultiralo nevoljama pri donosenju raznih odluka.

  • Anonimni

    Ako prekinu razgovore-dijalog sa kime ce se onda sastajati Marko i ostala druzina? Pa Marko tek bi postavljen na neku jos novu funkciju. Kako ce funkcionisati koalicija na Kosovu i sta ce biti sa onim stose preko telefona egzaltirano derao posle izbora na KiM( … Srbine)? Kako ce sada pojedinci bez Tacija i jos mnogo pitanja.

  • Milan

    čuj „da razmotri“????!!!!! Vraćajte odmah policiju, sudstvo i sve ostalo i izlazite iz njihovih institucija!

  • Anonimni

    Kom je taj neko ko sme i moze da r4adi suprotno Ustavu . Bez obzira kako se isti zvao i sta je mara se zaustaviti sam ili mu to neko mora predociti Za ovu zemlju su mnoge generacije darivale svoje najjvrednije i nemogu sada neki dodjosi tzv Evropejci ustupati drugome nesto sto je svojina generacija prethodnih i buducih.koji zu se borili za ovo sto imamo. Zast Crna Gora i tzv Kosovo zbog „parceta „zemlje nemogu da ratifikuju. Ovi iz tzv Kosovo kazu to ne dozvoljava Ustav a Mi -imamo li Ustav?

  • Dario

    Ovo je prilika da i Srbija pokaže da ima svoje JA, a ne da stalno ulizički trči za njima i moli ih da „pregovaraju“.. Međutim, problem je u tome što „neko“ mora da ispuni domaći zadatak