Priština kasni u trci za Unesko

Priština kasni u trci za Unesko, a ako odluči da se ponovo kandiduje za prijem u tu organizaciju moraće da sačeka oktobarsko zasedanje Izvršnog saveta jer je dnevni red prve ovogodišnje sednice tog tela, zakazane za april, već utvrđen, objavila je „Politika“, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Koha“ je, pozivajući se na dvojicu neimenovanih zvaničnika kosovske vlade, u sredu objavila da je međunarodna zajednica savetovala prištinskim vlastima da ove godine ne apliciraju za prijem Kosova u Unesko jer će teško moći da obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Prištinski list je naveo da kosovska vlada još nije donela odluku da li će podneti zahtev za učlanjenje u Unesko i da se u planu rada vlade za ovu godinu pominju pripreme za članstvo u EU, ali ne i Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je da odluka još nije doneta i da je još rano da se o tome govori.

Kosovo 2015. godine nije uspelo u pokušaju da se učlani u Unesko, a Koha navodi da su Kosovu za to nedostajala tri glasa.

„Ako je tačno da im je neko iz međunarodne zajednice to sugerisao (da ne bi trebalo da se kandiduju), može se zaključiti da je to neko ko im je istinski prijatelj i kome je stalo do stabilnosti regiona“, prenosi „Politika“ reči neimenovanog izvora za kog navodi da je upućen u funkcionisanje Unesko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Prištinaunesko
Komentari (0)
Dodaj komentar