Prodavci u Srbiji će najverovatnije imati jednu ili dve neradne nedelje

Prodavci u maloprodajnim objektima u Srbiji će najverovatnije imati jednu ili dve neradne nedelje mesečno, ukoliko ne bude mogućnosti da bude svaka, objavili su iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), preneo je „Blic“.

Konačni stav Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na zahteve sindikata da se zabrani rad u prodavnicama poslednjeg dana u sedmici znaće se početkom februara, rekla je za sajt „Blica“ predsednica ASNA Ranka Savić.

Savić je kazala da su sindikati prošle nedelje imali „dobar sastanak“ sa ministrom Rasimom Ljajićem i ocenila da su u Ministarstvu trgovine spremni da izađu u susret zahtevima sindikata na određeni način.

„Ministarstvo bi početkom februara trebalo da izađe sa svojim stavom i tada ćemo znati da li će prodavnice u startu biti zatvorene prve nedelje u mesecu, ili prve i poslednje, a postoje i još neke moguće opcije. U svakom slučaju, model koji bude usvojen važiće za sve trgovce – domaće i strane“, objasnila je Savić.

Više mogućih rešenja je u opticaju, a radna grupa koju je formiralo resorno ministarstvo trenutno sprovodi anketu među trgovcima, potrošačima, dobavljačima, poslodavcima i svim ostalim učesnicima u lancu maloprodaje, kako bi došla do optimalnog modela.

Savić je podsetila da su se domaći trgovački lanci već saglasili sa predloženom inicijativom o neradnoj nedelji, uz insistiranje da odluka bude primenjena na sve učesnike na tržištu.

Najavila je da će sledeće nedelje sindikati imati sastanke i sa dva velika strana trgovca koja posluju u Srbiji, kako bi uskladili svoje stavove.

„Veliki sam optimista i mislim da trgovci neće toliko osetiti ovaj neradni dan, kao i da neće biti razloga za otpuštanje radnika. Tim pre što većina ima problem sa radnom snagom, pa im novo radno vreme odgovara, prema njihovim rečima, da reorganizuju zaposlene“, kazala je Savić.

„Blic“ podseća da u trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, a 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

U Sloveniji radnje takođe ne rade poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika, a neradna nedelja nedavno je uvedena i u Crnoj Gori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nedeljaneradni danprodavci
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bolje grob nego rob!

    Sramota,jedna rec koja opisuje predlog tkzv. Sindikata koji treba da bude u sluzbi radnika a ne privatnika t.j robovlasnika.Naime,drzavne firme ne rade vikendima,praznicima,imaju godisnje odmore i veci prosek plata…Uvedite onda i njima radne subote i nedelje…To bi bilo posteno