Produženo radno vreme mobilnog mamografa na Kalemegdanu

BEOGRAD – Zbog velikog broja zakazanih pregleda, mobilni mamograf na Kalemegdanu, gde se obavljaju besplatni mamografski pregledi, a koje sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, radiće i do prve polovine novembra.

“Do sada je u mobilnom mamografu pregledano 881 žena u cilju ranog otkrivanja dojke. Od početka akcije zakazano je 2.000 pregleda. Mobilni mamograf će na Kalemegdanu raditi najmanje do 10. novembra i trudićemo se da pregledamo što veći broj žena”, rekla je za Tanjug direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.

Ona je podsetila da mobilni mamograf na Kalemegdanu radi od 11. oktobra kao podrška organizovanom skriningu i organizovanim pregledima koji treba da posluže ranom otkrivanju raka dojke.

„Jedna od osam žena nažalost oboli od raka dojke. Da bi se dijagnostifikovanje obavilo na vreme i da bi šanse za potpunim izlečenjem bile veće od 90 procenata potrebno je na vreme uraditi mamografiju. Mamografija je rengentski pregled tkiva dojki i on se najčešće radi za žene od 45 do 69 godina. U našoj zemlji rizik od dobijanja raka dojke je negde na sredini u odnosu na druge evropske zemlje, ali kada govorimo o mortalitetu, odnosno smrtnosti od raka dojke pri čemu se na vreme ne postavi dijagnoza, taj rang je nešto više”, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, prva mamografija u životu se radi od četrdesete do pedesete godine i sve žene koje u porodičnoj anamnezi poseduju rak dojke treba da urade pregled.

Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se radnim danima od 10 do 14 časova na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, kao i putem mejla skrining_mamografija@batut.org.rs.

Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar