Pronašao torbu sa 40.000 evra i vratio vlasniku – nije dobio ni hvala

Verovali ili ne, poštenih građana u Srbiji još ima, a najbolji primer je Jugoslav Čukić, noćni čuvar u kafiću na Banovom brdu koji pronašao zaboravljenu torbu i u njoj 40.000 evra, koje je vratio vlasniku.

Ovaj pošteni čovek je u bašti kafića gde radi, prošle nedelje pronašao torbu sa 40.000 evra, 100.000 dinara i desetak bankovnih kartica i sve je vratio vlasniku.

U svojoj ispovesti za „Informer“, Jugoslav, koji je po zanimanju mašinski inžinjer, rekao je kako već 15 godina radi kao noćni čuvar i za to vreme bezbroj puta je usrećio zaboravne vlasnike.

„Čim dođem na posao, prvo prođem kroz kafić i sve pažljivo pogledam, jer gosti često zaborave ključeve ili mobilni telefon. Tako je i bilo prošlog ponedeljka kada sam u bašti, za jednim stolom uočio crnu torbu. Odmah sam je otvorio da proverim da unutra nije neka droga, oružje ili možda bomba.

„Međutim, torba je bila puna para, oko 40.000 evra i 100.000 dinara. Sav sam se preznojio dok sam gledao novčanice u apoenima od po 200 i 500 evra. Tolike pare u životu nisam video! Momentalno sam zatvorio torbu i poneo je sa sobom da sačekam vlasnika“, ispričao je Jugoslav.

Nakon nekoliko sati je u kafić uleteo vidno uzrujan i preznojen čovek koji je panično tražio svoju torbu.

„Čuo sam naglo kočenje i video čoveka da istrčava iz džipa. Došao je do vrata od kafića, bled kao krpa. Mislio sam da će da se sruši. Pitao je da li je tu ostala njegova torba, kada sam rekao da jeste, počeo je panično da ponavlja: „Daj mi je, daj mi je, daj mi je“. Odmah sam mu je dao i on je seo i počeo da broji novac. Kada je izbrojao, rekao je doviđenja i otišao. Nikada ne očekujem da me neko časti, ali je bio red da se zahvali, makar kafu da popijemo, da me ispoštuje kao čoveka. Možda je tada bio u šoku, ali je mogao doći za nekoliko dana da se zahvali, ali čudni su ljudi“,  kaže Jugoslav.

Ovaj pošteni čovek iako krpi kraj sa krajem da bi preživeo i prehranio sebe i unuku, koja živi sa njim, nijednog trenutka nije pomišljao da zadrži novac, jer kako kaže do kraja života ne bi mogao mirno da spava.

„Pre bih umro nego da uzmem jedan dinar koji pripada nekom drugom. Jednostavno tako sam vaspitan, da mi čist obraz i miran san budu iznad svega. Nisam ni na trenutak pomislio da zadržim novac, iako sam zano da tu ima dovoljno da ne moram da radim do kraja života. Zamislite da je taj čovek odvajao za stan ili da leči dete ne daj Bože, pa kakav bih to čovek bio“, iskren je Jugoslav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nalazačpronalazac novcanovac
Komentari (9)
Dodaj komentar
 • Jan

  Svaka čast mašinskom inženjeru..vremena su takva da nije čudno ako ing.radi kao čuvar. Ja sam pravnik i radio sam svašta i puno gore od toga. Bolje nego ništa. To samo znači da na mestima obrazovanih rade oni koji su kupili diplome a mi obrazovani radimo za k…. To se u staroj dobroj Jugi ne bi nikada desilo.

 • Louis Krstic

  Nepošteni ljudi nikako ne vole da čuju priče o poštenim ljudima i njihovim delima. Redovno, nepošteni, traže i najmanju sitnicu, makar onu ispod noktiju, kako bi dokazali da i taj nikako nije pošten. Čine sve kako bi srušili i ugušile lepe i sjajne primewre ljudskosti i uzvišenosti. Pa ipak, sve je to proces kroz koji svi mi prolazimo, jer verovali ili ne, pre ili kasnije, svako će jednom morati da zagrize sjajniju stranu života. Sve dotle, plaća se sirova i gruba cena. Mirno srce i tih život se zarade poštenim, časnim, odgovornim i zahvalnim životom.

 • Knez

  Rahela Ferari je bila u pravu,unapred uzmeš svoj zakonski deo-pa tek onda vratiš novac tom -„poštenom“ gubitniku !! Obojicu treba tretirati elektrošokovima,da paze za sledeći put !

 • Blajbi

  Ja sam jednom, pre puno godina, nasao novcanik pun para i vratio vlasniku i zamalo nisam nastradao sto sam bio posten. Zato – nikada vise, ako ponovo nadjem novcanik, pokupim pare a novcanik sutnnem. Neka gazda pazi sta radi ubuduce.

 • prtar

  Jaki si inzinjer,radis kao cuvar ili si posten pa pored penzije radis jos jedan posa noci (dosta nas bez bez penzije i bez posla ) Toliko o vasem postenju

  • zeljko

   Znaci po tebi je covek neposten jer radi kao cuvar i zaradjuje za hleb? Da li si ti uopste normalan i znas li sta si napisao?

 • Stalker

  Ovde neke stvari nisu najjasnije. Kaze cim je video da je torba puna para,odmah ju je zatvorio i sacekao vlasnika.Kako onda zna da je bilo 40 000 evra i 100 000 dinara ? Drugo.Kako je ova vest dosla do Informera ? Jel on nakon smene sam otisao u redakciju i ispricao pricu i kakve dokaze je ponudio da bi dokazao da je istinita ?

  • kojeimedadam

   Prvo – Kada je došao vlasnik torbe…prebrojao je novac pred njim. Drugo – Možda ga je iz dobre namere ..prijavio Informeru vlasnik kafića. ————————————————————————————————————Kada se ovakvo nešto desi u “ ovakvoj Srbiji “ …svi SUMNJAJU. Nekada pre 40-tak godina u Srbiji …to je bilo …SASVIM NORMALNA POJAVA među običnim i poštenim građanima. ————————————————————————————————————I ja sam pre jedno 30 i kusur godina bio u prilici da vratim novčanik…“ veći novčanik do tada nisam video „. Bio je pun maraka, šv. franaka, dolara , platnih kartica i njegovih dokumenata i dozvola za oružje i .t.d…. Kada je došao po novčanik ..dao mi je odmah 2000DM i jednu platnu karticu za neki VIP klub u Beogradu i u prijatnom razgovoru smo saznali i da smo “ braća “ po nekim daljim stričevima. :D:D:D … Ali to nije bilo sve. Sutradan je poslao pismo mom generalnom direktoru i pohvalio “ Moje poštenje „. To je bila …VELIKA ČAST..za mene..:D

 • sirmijum

  taj nije video kako izgleda bin laden ili novčanica od 500 evra . Kaže puna torba para a 40000 evra u apoenima od 200 i 500 evra stane u jednu šaku