Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi Južne vesti

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije pokrenula je procedure prinudne naplate duga portala „Južne vesti“ i pre konačne odluke suda iako, kako tvrde iz tog medija, nakon intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju pronašli ni jedan jedini prekršaj.

Kako pišu „Južne vesti“, poreski inspektori su pozivajući se na uredbu Vlade Srbije „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru“ koja se odnosi isključivo na javni sektor, utvrdili da „Južne vesti“ navodno duguju milionski iznos odnosno da moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, jer je morao biti u radnom odnosu u mediju koji uredjuje.

U izveštaju o kontroli na 101 stranici poreski inspektorki naveli su da „Južne vesti“ od svog osnivanja nisu načinile nijednu grešku u svom poslovanju, ali su ipak tumačeći Zakon o informisanju, ne navodeći koji tačno njegov deo, zaključile su da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uredjuje, a da urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Obrazlažući svoj stav, inspektori su se pozvali na Uredbu Vlade Srbije „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru“ i na osnovu preciznog spiska obaveza glavnog urednika državnog medija zaključile da sve to mora da obavlja i urednik u privatnom mediju.

Kako je, po njihovom mišljenju, za ispunjenje svih pobrojanih obaveza uredniku potrebno puno radno vreme, samim tim on mora da bude u radnom odnosu.

Urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević kazao je da pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije jeste veoma opasna stvar, jer time država na mala vrata pokušava da nadje legalan način da kontroliše ko može da bude urednik, ali i novinar“.

„U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar. Šta ih sprečava da sutra kažu ‘ti ne možeš da budeš urednik, ne ispunjavaš uslove’? Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da to propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može“, rekao je Blagojević.

Navode da je Poreska uprava za jedan dan odbili sve žalbe na svoj rad ne čekajući odluku suda po žalbi tog medija Poreska i pokrenula proceduru prinudne naplate duga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Svoje zakone neka primene na Kosovu i Novom Beogeadu sa naseljem na Savi do ostružničkog mosta…