Prva žena kapetan u istoriji Er Srbije

Prva žena kapetan naše nacionalne avio kompanije u istoriji je Vesna Aleksić, a prvi let na poziciji kapetana imaće danas na liniji Beograd- Bejrut, saopštila je Er Srbija.

Aleksić, 36-godišnji pilot, karijeru je počela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, beleži više od 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima, a kako je rekla, svetom avijacije fascinirana je još od ranog detinjstva.

„Uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inžinjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu“, rekla je Aleksić, koja je letela i za Monetengro erlajns i VizEr.

Rođena Beograđanka kaže da je jedan od nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda i neverovatno iskustvo kada je videla sva svetla srpske prestonice sa visine od 3.000 metara.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić rekao je da njegov kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i da mu je izuzetno zadovoljstvo da se timu pridružila prva žena na poziciji kapetana.

„Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo sto smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji“, istakao je Kondić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Er Srbijakapetanvesna aleksić
Komentari (0)
Dodaj komentar