Prvaci prestravljeni scenama iz filma o martovskom pogromu na KiM

Učenicima prvog razreda beogradske OŠ „Starina Novak“ u Beogradu prikazan je dokumentarni film o pogromu Srba na Kosovu 17. marta 2004. godine, u kojem su prikazane porušene upaljene kuće, deca koja plaču, majke koje nariču nad poginulim sinovima, piše Blic.

Ove scene su potresle mališane, a roditelji su se zapitali da li je ovo primereno njihovom uzrastu, navodi list.

„Moja kćerka je došla kući uplakana i pitala me je zašto Srbi i Albanci nisu mogli da se dogovore umesto da ubijaju decu, kao i da li će sada Albanci doći i nas da isteruju iz kuća“? kaže jedna od majki.

Direktor škole, ipak, navodi da je emitovanje ovog dokumentarca dugogodišnja praksa.

„Mi smo taj film dobili od Ministarstva rada još 2014. godine kada je obeležavana 10. godišnjica pogroma. Emitovali smo ga svake godine tokom časova deci svih razreda, osim prošle godine. Nikada deca nisu bila preplašena, ovo je prvi put da se tako nešto dešava. Više su roditelji podigli paniku nego što su se deca zaista uplašila“, kazao je za „Blic“, Vlada Vučinić, direktor Osnovne škole „Starina Novak“.

Kako list prenosi, emitovanje sličnih videa u beogradskim školama nije tako retka praksa kada se obeležavaju pojedini tragični dogadaji, te je prošle godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, u jednoj osnovnoj školi u Beogradu pušten dokumentarac o ovom ratu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmosnovci
Komentari (0)
Dodaj komentar