Putar iz Niša o akcijama spasavanja: Tu smo kad god treba

Zavejani putnici, lančani sudari, jaki snežni nanosi, kroz to su ovih dana, zbog loših vremenskih uslova, prolazili građani Srbije, a niske temperature, slaba vidljivost, jak vetar i snežni nanosi i dalje su problem koji bi mogao da uzrokuje zastoj i obustavu saobraćaja.

U više opština je proglašena vanredna situacija, a u pojedinim delovima zemlje još ima zavejanih i neprohodnih puteva.

Loše vreme „diglo je na noge“ sve nadležne službe koje su na terenu 24 časa kako bi očistili puteve i stvorili uslove za neometan saobracaj i bezbednu vožnju.

“Kada je maltene cela Srbija bila u kolapsu, nas putare nije iznenadio sneg“, našalio se u izjavi putar iz “Srbijaautoputa“ Petar Vlašić koji je učestvovao u spasavanju zavejanih ljudi na auto-putu Beograd – Sofija posle naplatne rampe Nais .

“Za nas putare nema iznenađenja. Tu smo 24 sata, kad god treba”, rekao je Vlašić, koji je došao u smenu i juče, kada je po drugi put postao otac, ne bi li pomogao kolegama, a pre svega građanima koji su ostali zavejani.

Prepričavajući detalje u akcijama spasavanja tokom proteklih, najhladnijih dana u novijoj istoriji, kaže da je sa kolegama došao na lokaciju gde je saobraćaj, zbog slabe vidljivosti i naleta jakih vetrova i snega zastavljen u oba smera.

“Vozači koje smo sretali redom su nam objašnjavali da je snežna prašina bila toliko gusta da se nije videlo ništa. Oni su zato zaustavljali vozila, a to je kasnije dovelo do velike blokade saobraćaja“, objašnjava Vlašić.

Putari su, ističe, svim sredstvima pomagali ljudima da izađu iz smetova i nastave put.

““U nekim trenucima nismo videli ni jedni druge, iako smo bili udaljeni tek par metara““, priča Vlašić, dodajući da je u lančanom udesu između Prokuplja i Niša učestvovalo više od 15 vozila.

Navodi da i ta vozila nisu koristila zimsku opremu i nisu vodila računa o rastojanju, i upozorava da je to u vanrednim okolnostima kakve sada imamo, veoma rizično.

Vlašić je u ime putara zahvalio JP Putevi Srbije i resornom Ministarstvu gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na podršci, dobroj koordinaciji i razumevanju u vanrednoj situaciji, kao i vojsci, policiji, žandarmeriji – svim službama koje su pomogle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mećavaputarisnegsrbijazima
Komentari (0)
Dodaj komentar