Razmatra se ukidanje kaznenih poena za prevremeno penzionisanje

Stav države o kaznenim poenima za prevremeni odlazak u penziju biće poznat u narednih dvadesetak dana, a ovo će biti jedno od glavnih pitanja na novoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta sredinom aprila, pišu Novosti.

Tako će se država posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom, a najavljeno je da će do tada i ministarstvo rada i finansija izaći sa svojim predlozima i mogućnostima, piše list.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pokretač ove inicijative, smatra da je uspeo da nadležnima „približi priču“ i da se ovaj problem bliži rešenju.

„Nelogično je da neko ko je odvajao 40 godina doprinos zbog nedovoljnog broja godina starosti plaća penale, kaže on i dodaje da se kazneni poeni mogu obračunavati dok penzioner ne dostigne starosnu granicu od 65 godina, a onda bi ih trebalo ukinuti.

Ministar za rad Zoran Đorđević je posle sednice SES najavio „dubinsku analizu“ problema a, Mihajlović smatra da ta analiza podrazumeva u stvari računicu koliko će državu to da košta.

Mislimo da to nije veliki izdatak za državnu kasu i PIO fond. Verujemo da će država imati sluha za ljude koji su na ivici egzistencije i koji godišnje zbog propisa gube dve cele penzije“, kazao je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kazneni poenipenzionisanjeprevremena penzija
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    DA , SLAŽEM SE SA UKIDANJEM KAZNENIH POENA ZA PREVREMENO PENZIONISANJE, , I U NAZAD ,valjda !

  • Anonimni

    DA !

  • Dragutin

    Kad ljudi napune 65 g. treba ukinuti to smanjenje penzije. Pogotovu sto su mnogi otisli u penziju na silu, iako su hteli da rade do 65. godine starosti. To je jedino posteno.

    • Anonimni

      Pošteno je da ne jurim godine života, već godine staža. Zacrtaj zakonom 40 godina radnog staža i kad to napuniš ideš u penziju, jer matematika je čista nauka koja kaže, završila si srednju školu sa 19 godina, radno si obavezna da radiš 40 godina, kad to napuniš ideš u penziju, a da li je to mojih 59 godina života ili više to zakon ne treba da uslovljava i još da me kažnjava. Posebna priča je što svaki zakon pa i onaj prošli spaja godine staža sa godinama života (za žene je bilo 35 godina staža i 55 godina života i tada prvo napuniš staž a onda dodatno do rođendana sledeće godine radiš više od tih 35, čekajući da napuniš 55, obzirom da si se zaposlio odmah posle srednje škole sa 19. Da ne spominjem one koji su ranije krenuli u školu pa srednju završavali sa 18, ili koji su išli u srednje trogodišnje i regularno počinjali da rade sa 18). Danas omladini treba reći da bez obzira na obrazovanje nema potrebe počinjati sa radom pre 25-e, jer samo tada ti se računica uklapa u zakon 25+40=65, i nećeš biti kažnjen, i što je još veći apsurd ne kreći sa radom dok si mlad i u punoj snazi, već se čuvaj za starost, tad ćeš sigurno biti visoko produktivan.:)