Razotkrivena jedna od najvećih zabluda srpske istorije? – Sveti Sava nije spaljen, pronađene mošti?

Srpski telegraf piše danas da je razotkrivena jedna od najvećih zabluda srpske istorije – mošti prvog arhiepiskopa srpske crkve Svetog Save nisu, kako se vekovima smatralo, spaljene na beogradskom Vračaru, već počivaju u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada, i svega 17 kilometara od manastira Ostrog.

List se poziva na istraživanja književnika Vlade Arsića, koji o tome piše u knjizi „Osinje gnezdo“, koja će se pojaviti u januaru iduće godine.

On se poziva na autora Mirka Dragovića, koji je još 30-ih godina prošlog veka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi.

Kako se navodi, mošti prvog srpskog sveca prenete su pre turskog upada iz Mileševe i skrivane po pećinama dok nije prošla opasnost, a potom u manastirima Dovolja i Morača, u Kučima, i na kraju u manastiru Ždrebaonik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

moštiostrogsveti sava
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ako se sačuvalo malo genetskog materijala lako je proveriti jer postoje sačuvane mošti i oca i btata

  • FILIP

    Ova senzacionalna „vest“,da su pronadjene Mosti Sv.Save (da nije spaljen na Vracaru),imaju veci znacaj,nego sve do sada nedoumice koje su nas kao narod mucile. Sva pitanja na koja do sada nismo imali odgovore,kao ulazak Srmije u EU,ulazak u Atlantski Pakt,resenje pitanja Kosova,sada postaju potpuno beznacajna,kada se uporede,sa najavljenom mogucnoscu,da telo Sv. Save ,nije spaljeno,vec se nalazi u nekom od Crnogorskih manastira.!

  • Matori

    Ovo je dobra vest !

  • Anonimni

    NEPROVERENA SENZACIJA. “ ############################################################ POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA , MA GDE ONI BILI! #################### POMOZI BOŽE ,… , NOVINARSKE PATKE, ŽVAKE , …….

  • Anonimni

    NEPROVERENA SENZACIJA. “ ############################################################ POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA , MA GDE ONI BILI! #################### POMOZI BOŽE ,… , NOVINARSKE PATKE, ŽVAKE ZA L D K ….

  • Anonimni

    NEPROVERENA SENZACIJA. “ ############################################################ POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA , MA GDE ONI BILI! #################### POMOZI BOŽE ,… , NOVINARSKE PATKE, ŽVAKE ZA L….

  • Anonimni

    NEPROVERENA SENZACIJA. “ ############################################################ POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA , MA GDE ONI BILI! #################### POMOZI BOŽE ,…