Reis: Sutra Ramazanski bajram, pred muslimanima Srbiji brojni problemi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poželeo je danas svim muslimanima srećan Ramazanski bajram i ocenio da su pred muslimanima Srbije brojni problemi i nerešena pitanja.

On je u poslanici za Bajram naveo da je na muslimanima da deo tih problema reše sami, dok se drugi deo tih problema rešava na nivou dražve.

„Kao zajednica svih muslimana Srbije bićemo uporni i istrajni da obezbedimo neophodne uslove svim muslimanima Srbije da u potpunosti koriste svoja prava zagarantovana zakonima države u kojoj živimo i koju smatramo domovinom“, rekao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Dodao je da se muslimani Srbije suočavaju i sa problemima sa kojima se muslimani u svetu susreću, odnosno sa konstantnim insistiranjem pojedinih svetskih medija da su počinioci terorističkih akata muslimani, „iako je poruka ulema jasna i jednoglasna – vernik ne može biti terorista, niti terorista može biti vernik“.

Nasufović je dodao da takva propaganda nanosi štetu ne samo muslimanima nego i ljudskoj zajednici u celini.

Kako je rekao, sutra je prvi dan Ramazanskog bajrama i obaveza muslimana je da radost podele s porodicom komšijama i prijateljima, kao i da obidju umrle i zamole Boga za njihov večni mir i spas.

„Iskoristimo zdravlje pre bolesti, slobodno vreme pre zauzetosti, mladost pre starosti, imetak pre siromaštva, život pre smrti“, rekao je Nasufović.

Muslimani sutra slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja – dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

U Beogradu će večeras u prostorijama Islamske zajednice Srbije kraj Bajrakli džamije biti organizovana svečana Iftar večera i bajramski prijem za predstavnike javnog, kulturnog, političkog života Srbije, kao i za diplomatske predstavnike u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar