Rumuniji isporučeni američki višecevni lanseri raketa velikog dometa

Prva orudja samohodnog višecevnog lansera raketa velikog dometa HIMARS stigla su u Rumuniju, čime je ta zemlja iz susedstva Srbije postala prva evropska država korisnik tog američkog borbenog sistema.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, prvih 18 orudja dopremljeno je u luku Konsantca u subotu 20. februara, odakle će biti prosledjeni u 81. taktički raketni bataljon u Fokšaniju, gradu u blizini granice sa Moldavijom.

Nabavka HIMARS-a dogovorena je još 2018. Reč je o tri baterije sa ukupno 18 lansera, kao i municiji, sistemu za upravljanje vatrom i pripadajuće senzore, logističkoj podršci, održavanju i obuci posada.

Isporuka je deo šireg paketa koji su potpisali SAD i Rumunija u vrednosti od 1,25 milijarde dolara.

Rumunski mediji procenjuju da će nabavka tog savremenog raketnog sistema omogućiti Rumuniji da unapredi borbenu moć i poboljša stratešku saradnju sa SAD kroz ispunjavanje svojih obaveza u okviru NATO.

Kupovina tog borbenog sistema deo je sveobuhvatnog plana opremanja rumunske armije za period od 2017. do 2026. godine, koji predvidja izdvajanje dva odsto BDP godišnje za nabavku novog naoružanja, u okviru kojeg je nabavljen i PVO sistem Patriot, lovac F-16 i drugo oružje.

Radi se o sredstvu raketne artiljerije na šasiji kamiona koje ispaljuje rakete kalibra 227 milimetara maksimalnog dometa 70 kilometara. Alternativno, umesto više raketa može da se lansira jedna balistička raketa MGM-140 dometa do 300 kilometra.

Zapadni izvori opisuju HIMARS kao veoma pouzdano borbeno sredstvo testirano u realnim ratnim uslovima u Avganistanu, Siriji i Iraku.

Osim američke Kopnene vojske, koriste ga i Nacionalna garda i Marinci, dok su od stranih kupaca HIMARS do sada primile oružane snage Singapura, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Interesovanje za nabavku iskazali su i Kanada, Poljska, Katar, Filipini i Tajvan, dok je Rumunija prvi evropski korisnik.

„U dokumentu koji je potpisan prilikom ugovaranja procenjuje se da eventualna prodaja tog naoružanja Rumuniji neće poremetiti balans vojne moći u regionu ali je ta procena očigledno pogrešna zato što rumunske oružane snage nabavkom HIMARS-a značajno jačaju potencijale svoje raketne artiljerije i dobijaju mogućnosti koje nedostaju većini suseda“, naveo je portal.

Vojska Srbije jedina u regionu osim Rumunije ima ambicije da uvede u naoružanje višecevne lansere raketa većeg dometa i za sada može da računa sa raketama G-2000 kalibra 122 milimetra dometa do 40 kilometra koje proizvodi Krušuk iz Valjeva. Rakete 262 milimetra za sistem Orkan dometa 50 kilometra nasledjene su iz bivše Jugoslavije.

Na vojnim smotrama pokazuje se artiljerijska raketa Šumadija koja treba da ima domet do 285 km, ali za sada radi se o primarno izvoznom programu razvoja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar