Rusko udruženje u Novom Sadu obeležilo godišnjicu agresije na Ukrajinu

Minutom ćutanja i ostavljanjem cveća i venaca na spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, u Novom Sadu je danas obeležena godišnjica ruske agresije na Ukrajinu, u organizaciji Ruskog demokratskog društva (RDD).

Na skupu stotinak građana, većinom Rusa, Ilija Karev iz RDD je održao govor podsetivši da su na današnji dan prošle godine ruski tenkovi u kolonama ušli u Ukrajinu.

„Ruska vojska u tom trenutku u svemu je bila nadmoćnija od Ukrajine, osim u jednom – ruski vojnici nisu razumeli za šta idu i za šta ginu. A Ukrajinci su imali i imaju za šta da se bore: bore se za svoju zemlju, za svoju budućnost, za svoju slobodu“, rekao je Karev.

Ocenio je da je Rusija u agresiji „počinila stotine hiljada ratnih zločina“ po nalogu „glavnog ratnog zločinca, ruskog diktatora Vladimira Putina“, zbog čega je ta država „sada prezrena od celog sveta i osramoćena“.

Birajući između rata i srama, rekao je Karev, Ukrajina je izabrala rat, jer razume da ako se izabere sramota, dobije se i rat i sramota, upravo ono „što je Rusija sada dobila vodeći besmisleni osvajački rat na tuđoj teritoriji“.

„Rusi već 20 godina biraju sigurnost umesto slobode, a sada su izgubili i jedno i drugo. Niko se u Rusiji ne oseća bezbedno, niti istinski slobodno“, istakao je Karev.

Psle minuta ćutanja za ukrajinske žrtve agresije, Ilija Karev je pozvao građane da se sutra u 14 sati priključe skupu na Trgu Republike.

Kraj spomenika Tarasu Ševčenku je tokom prethodnih godinu dana bilo više prigodnih skupova i ni na jednom nisu bile primetne policijske snage, a današnji skup je pratilo dvadesetak uniformisanih i policajaca u civilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Beograd

    Podrška Ukrajinskom narodu. Nek se Rusi stide šta su uradili ali nećemo brinuti jer smo sigurni da Rusija se uništila za sva vremena u narednih 200 godina. Živeli Ukri i nek se stide Rujke.