Sadnjom „CF ružičnjaka” obeležen Dan retkih bolesti kod Klinike za pulmologiju

BEOGRAD – Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović učestvovala je danas, povodom Dana retkih bolesti, u sadnji „CF ružičnjaka” ispred Klinike za pulmologiju UKCS.

Ovim činom pružena je podrška obolelima od cistične fibroze.

Sadnja 65 ruža u obliku pluća predstavlja zaštitni znak svih saboraca koji su deo sistema u poboljšanju lečenja i kvaliteta života obolelih, saopštio je Beoinfo.

Vesna Vidović je goste pozdravila u ime Grada Beograda i zahvalila organizatorima na pozivu za učešće u ovom skupu.

„Danas obeležavamo Međunarodni dan retkih bolesti i u to ime sadimo 65 sadnica ruža u obliku pluća, koja su simbol zajednice obolelih od cistične fibroze. Ovo je drugi put da se ovakav jedinstven ružičnjak sadi u našem gradu i izuzetno smo ponosni na to. Ovakva inicijativa značajna je celoj našoj zajednici budući da čini ovu retku bolest vidljivom i pokazuje da oboleli nisu sami u svojoj borbi“, rekla je zamenica gradonačelnika.

Vidovićeva je poručila da oboleli od cistične fibroze nisu neki daleki ljudi, oni su naše komšije, prijatelji, poznanici, naši sugrađani koje svakodnevno susrećemo, o kojima brinemo i ne zaboravljamo ih.

Znamo da se bore sa mnogim izazovima, ali nadu uliva činjenica da se pravilnom negom, terapijom i podrškom obolelima može pomoći da imaju bolji kvalitet života. Zato je važno da i na ovaj način podignemo svest o cističnoj fibrozi i pružimo podršku obolelima i njihovim porodicama, rekla je Vidovićeva.

U ime Grada Beograda zahvalila je Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i svima onima koji svakog dana suštinski brinu, a danas i ovako simbolički čine vidljivom ovu retku bolest.

Svi zajedno treba da pokažemo solidarnost i podršku, ne samo danas već i svakog dana u godini. Kao zajednica učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo i uvek ćemo biti tu za vas. Verujem u budućnost u kojoj će parkovi cvetati, a bolesti biti izlečene, poručila je Vesna Vidović.

Pored članova Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, u sadnji su učestvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i obrazovanja, RFZO-a, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Klinike za pulmologiju i Nacionalne organizacije za retke bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar