Sante leda iz Daljske krivine stigle do Novog Sada

Prve količine leda iz Daljske krivine, na Dunavu, koji su razbili madjarski ledolomci probijajući se kroz ledenu barijeru dugačku 15 kilometara, stigle su jutros do Novog Sada, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

To su manje sante koje, za sada, bez problema prolaze Dunavom kod Novog Sada, a, po navodima preduzeća, ta deonica je problematična zbog „krivina, uskog korita i mostova“.

U slučaju lomljenja većih santi leda u Daljskoj krivini, kod Novog Sad će dežurati potiskivač „Sloga“ koji će te sante usmeriti nizvodno.

Pored „Sloge“, od jutros je u pripravnosti još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta u Novom Sadu. On će reagovati samo ako da Dunavom stignu „toliko velike sante koje se mogu zaglaviti izmedju stubova nekog od tri mosta“, piše u saopštenju.

Na svim kritičnim tačkama, od Daljske krivine do Novog Sada, dežuraju osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje.

Veći od dva madjarska ledolomca juče je probio ledenu barijeru u Daljskoj krivini, a od jutros ponovo razbija led na deonici kroz koju je prošao, jer se ona ponovo zamrzla.

Zona od državne granice Madjarske do Vukovara je područje od zajedničkog interesa Srbije, Hrvatske i Madjarske, dodaju „Vode Vojvodine“, te će na tom delu ostati dva ledolomca.

Na području od zajedničkog interesa, po medjudržavnom sporazumu, troškove rada ledolomaca solidarno plaćaju sve tri zemlje – Madjarska polovinu, a Srbija i Hrvatska po čevtrinu.

Sat rada većeg ledolomca Srbiju košta oko 150 evra, a kada je u pripremi oko 70 evra, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar