Saradnja Srbije i Rusije primer jedinstva slovenskih naroda

BEOGRAD – Saradnja Srbije i Rusije je primer jedinstva slovenskih naroda, rečeno je danas u Starom dvoru gde je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović primio predsednika Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, savetnika predsednika Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i profesora filozofije na Univerzitetu Lomonosov Valerija Arkađeviča Aleksejeva.

Mladenović je podsetio na dobre i bratske odnose dva naroda koji se, dodao je, neprekidno unapređuju.

Istakao je da je prijateljstvo između dve zemlje i naroda bilo ponovo potvrđeno prilikom poslednje posete delegacije Grada Beograda i „Dadova“ Moskvi i pozorištu „Ermitaž“, do koje je došlo u isto vreme kada je obeležavan i Dan Ćirila i Metodija.

„Praznik Ćirila i Metodija predstavlja poruku svim slovenskim narodima da čuvaju svoj jezik i pismo jer se samo tako mogu odupreti lošim posledicama globalizacije. Naša zemlja taj dan slavi kao državni praznik i želim da zahvalim Međunarodnom fondu jedinstva pravoslavnih naroda na podšci da očuvamo naš identitet i crkvu“, rekao je Mladenović, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U tom smislu, dodao je, važno nam je i prisustvo ruske kulturne scene jer Beograd ima mnogo manifestacija u kojima ruski umetnici mogu da učestvuju i obogate ih svojim programima.

Mladenović je gosta iz Rusije upoznao i sa činjenicom da se o ruskom nasleđu u Beogradu veoma vodi računa i gaji sećanje na značajne ljude i događaje iz zajedničke istorije.

„Beograd na Kalemegdanu ima spomenik ruskim mornarima koji su poginuli na njegovim obalama na samom početku Prvog svetskog rata, u centru grada podignut je spomenik caru Nikolaju Romanovu, a Beograđani nisu zaboravili ni jednog od najznačajnijih arhitekata za naš grad – Nikolaja Krasnova, koji je projektovao neke od najvažnijih objekata u Beogradu“, rekao je Mladenović i dodao:

„Naša istorija i kultura nastavljaju da se prepliću, ne zaboravljamo pomoć Rusije i predsednika Putina u izgradnji Hrama Svetog Save, a naša je želja da kroz razmenu đaka i mlade generacije nastave bratsku saradnju u budućnosti“.

U saopštenju se navodi da je Valerij Arkađevič Aleksejev istakao da je svaki put u Srbiji dočekan u toploj atmosferi.

„Nas povezuju ista vera i veoma sličan jezik. U vašoj zemlji uvek se osećamo dobrodošli i naši odnosi mogu svima poslužiti kao dobar primer jedinstva pravoslavnih naroda. Zato će ovaj fond nastaviti saradnju još snažnije u oblasti kulture, dolaskom naših umetnika i novim izdanjima knjiga koje promovišu zajedničke vrednosti“, rekao je on.

Naveo je da je tokom posete Beogradu u Patrijaršiji razgovarao i sa vladikom Stefanom.

„Pravoslavlje je izuzetno važan deo našeg identiteta, baš kao što su to i dela Ćirila i Metodija ili Puškina, čije spomenike sam takođe obišao. Zato smatram da je naša saradnja od izuzetne važnosti i da je dobar primer za saradnju među slovenskim narodima“, istakao je Aleksejev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar