Sindikat pravosudja se protivi otpuštanju

Predsednica Sindikata pravosudja Srbije Sladjanka Milošević izjavila je danas da se taj sindikat protivi smanjenju broja zaposlenih u pravosudju i da će eventualno otpuštanje zaposlenih na odredjeno vreme dovesti do blokade sudova i tužilaštava, jer neće imati ko da radi.

„Prema Vladi, konkretan zahtev je zadržati sve zaposlene na odredjeno vreme u pravosudju, zato što ti ljudi ne rade mesec-dva, nego po tri, četiri, šest i osam godina. To je jedini zahtev u ovom momentu. Mi ne pričamo sad o novcu, o materijalnom položaju koji je katastrofalan“, kazala je ona na konferenciji za novinare u Beogradu.

Sladjanka Milošević je kazala da je postalo nemoguće raditi i da „ovo nije prvi put da se smanjuje broj zaposlenih u pravosudju“, dok broj zaposlenih u javnim preduzećima ostaje netaknut.

„Gradjani već sada imaju problem. Odlažu se sudjenja. Jednostavno ne može da se postigne. Nema uslova, nema kabineta, nema opreme, nema sredstava, nema ljudi“, navela je ona.

Prema njenim rečima, „štrajk je veoma izvestan“, jer su predstavnici ove vlasti „došli na krilima istine o propaloj reformi pravosudja“.

„Mi koji smo ostali posle te reforme i isto tako bili opterećeni radom, bili smo uvereni da će se nešto promeniti, a pre svega da će biti kažnjeni oni koji su naneli toliku štetu… oni koji su naneli štetu su ponovo na javnim funkcijama. Dakle, štrajk je izvestan, jer smatramo da je svaka vlada uporna u tome da uništava pravosudje. To je urota i protiv gradjana. Gradjanima odgovara jak pravosudni sistem“, navela je Sladjanka Milošević.

Ona je rekla da je opravdanje ministra pravde za smanjenje broja zaposlenih analiza Svetske banke po kojoj u tom sektoru ima 18.000 zaposlenih, dok zapravo „broj zaposlenih ne prelazi 15.000“.

„Na primer, 2008. godine, pre prvog smanjenja, broj službenika je bio 16.500, a ukupan broj predmeta u radu bio je 2.396.000, a 2013. godine broj službenika je bio, i sada je, oko 11.500, ali se broj predmeta uvećao za duplo“, kazala je Sladjanka Milošević.

Prema njenim rečima, za Vladu Srbije je pravosudje beznačajno, što pokazuju i blokirani računi sudova u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar