Sindikat Sloga: Nedostatak radničke i sindikalne solidarnosti

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da su „duboko razočarani nezainteresovanošću radnika i sindikata u Srbiji da se Međunarodni praznik rada 1. maj obeleži zajedničkim i masovnim protestima“, a kao uzrok tome vide spregu vlasti i vođa pojedinih sindikata.

Umesto toga, kako kaže Sloga i ovog 1. maja u Srbiji i Beogradu, biće organizovani pojedinačni „štand hepening performansi“, koje ovaj sindikat ne želi da organizuje, jer smatra da se time samo još više amortizuje veliko i opravdano radničko nezadovoljstvo.

„Sindikat Sloga smatra da je glavni uzrok ovakvog stanja dugogodišnja kohabitacija svih vlasti i takozvanih reprezentativnih sindikata, članova Socijalno-ekonomskog saveta koji zarad ličnih privilegija ubijaju volju za ispoljavanjem nezadovoljstva u zemlji, u kojoj je rad i pravo radnika kao nigde u Evropi obezvređeno do položaja roba viđenog tokom Industrijske revolucije“, navedeno je u saopštenju.

Sloga podseća da su i tada radnici radili u nehumanim uslovima, u fabrikama, rudnicima, tekstilnim pogonima sa radnim vremenom koje je često bilo izuzetno dugo, bez pauza, sa malim dnevnicama, jedva dovoljnim da se preživi dan.

„Bezbednost na radu kao i danas je loša, što rezultira velikim brojem povreda i smrtnih slučajeva. Nažalost, moramo biti iskreni i istaći da pored nas sindikata i radnici nose deo odgovornosti što dopuštaju svoje propadanje“, naveo je sindikat i apelovao na sve radnike i sindikate da shvate da samo jaki i zajednički pritisci mogu dovesti do promena koje su neophodne za dostojanstven život i rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar