SKGO: Lokalne zajednice treba da učestvuju u promociji javnog zdravlja (VIDEO)

Osnivanjem saveta za zdravlje i podizanjem zdravstvene pismenosti, lokalne zajednice u Srbiji treba da se uključe u sprovodjenje javnih politika u oblastima sporta, zaštite životne sredine i javnog zdravlja, u cilju unapredjenja mentalnog i fizičkog zdravlja gradjana, ocenjeno je danas na skupu u Beogradu.

„Zalažemo se da donosioce političkih odluka na lokalnom nivou ubedimo da rade na ostvarenju dobrih ciljeva u oblasti javnog zdravlja jer bez političke volje nema na pravi način opredeljenih programa kako za zdravlje tako i za sport“, rekao je generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić na skupu „Zdravlje u svim politikama – u zdravom telu zdrav duh“ u organizaciji SKGO.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se zdravlje prepozna kao vrhunska vrednost, potencijal i preduslov za razvoj zemlje, a da aktivnostima lokalnih samouprava ta poruka stigne do svih gradjana.

Krupni iskorak u tom pravcu je, kako je ocenio Staničić, osnivanje i funkcionisanje lokalnih saveta za zdravlje koji treba da doprinose unapredjenju zdravlja i poboljšanju kvaliteta života gradjana.

Staničić je rekao da je „drugi veliki zadatak javno – zdravstvena pismenost i zajednice i pojedinaca, a treći jačanje javno – zdravstvenih kapaciteta i kompetencija svih aktera, a posebno onih na nivou svake lokalne zajednice“.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Djukić je ukazao da učestvovanjem lokalnih zajednica u promociji javnog zdravlja postoji mogućnost primene direktiva Evropske unije u toj oblasti na način koji odgovara Srbiji.

„Na ovaj način se postiže poboljšanje javnog zdravlja, dignitet i uloga lekara primarne zdravstvene zaštite, domova zdravlja i sadašnjih institucija javnog zdravlja, a na to nas obavezuje briga za naša buduća pokoljenja i želja da Srbiju ostavimo bez aero zagadjenja“, rekao je Djukić.

Na značaj uključenja lokalnih zajednica u zaštiti javnog zdravlja ukazala je šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Žufija Pustai navodeći da je važno formiranje zdravstvenih odbora, odnosno saveta za zdravlje koji će imati ulogu i u socijalnoj inkluziji i iskorenjivanju siromaštva.

Na skupu je istaknuto da javno zdravlje treba razmatrati u skladu sa politikom integrisanja zdravlja u sve strukture zajednice i životnog okruženja jer zdravlje nije samo obaveza i odgovornost zdravstvenih službi, već i svakog pojedinca i društva u celini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar