Slučaj dece Tanje Savić, reagovala i država

Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je australijske organe o prijavi pevačice Tanje Savić da su joj deca odvedena u tu zemlju bez njene saglasnosti, a pošto Ministarstvo pravde prikupi dokaze, biće pokrenut postupak, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je gostujući na TV Prva rekao da izvođenje iz zemlje maloletne dece koja su dvojni državljani, a bez saglasnosti majke, potpada pod Hašku konvenciju iz 1980. godine o pravnim aspektima otmice dece.

„Mi smo politički pokrenuli priču, obavestili smo australijske organe, postupak se formalno pokreće pred australijskim tužilaštvom. Niz pravnih procedura pre toga radi naše Ministarstvo pravde. Kada postupak bude pokrenut, on će trajati nekoliko nedelja“, rekao je Dačić.

Dodao je da se radi o dosta komplikovan slučaj, jer su deca dvojni državljani, ali je nesporno da bez saglasnosti roditelja ne možete da vodite maloletnu decu iz Srbije.

„Ako je bilo propusta države Srbije, verovatno su oni posledica falsifikata“, rekao je on.

Uputio je savet majci Tanji Savić da bude u komunikaciji sa Ministarstvom pravde, a sa Ministarstvom spoljnih poslova već učestalo komunicira.

Objasnio je da je rešavanje ovakvih problema jedna od konzularnih funkcija naše diplomatije i nada se da će imati uspešan i srećan kraj.

Pevačica Tanja Savić tvrdi da joj je suprug s kojim je brak zaključila u Australiji bez saglasnosti odveo decu u tu zemlju tokom aprila.

Za pomoć u ovom slučaju se obratila Ministarstvu spoljnih poslova a uključeno je i Ministarstvo pravde Srbije kako bi se pred organima Australije poveo postupak za vraćanje maloletne dece.

MUP:Deca Tanje Savić izašla iz Srbije sa pasošima Australije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari 10 i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Srbije 16. aprila ove godine i tom prilikom su na Aerodromu „Nikola Tesla“ koristili australijske pasoše.

„Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice“, naveo je MUP u saopštenju.

Objašnjava se da, ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju.

„Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika“, naveo je MUP.

Pevačica Tanja Savić tvrdi da joj je suprug, s kojim je brak zaključila u Australiji, bez saglasnosti odveo decu u tu zemlju tokom aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maloletna decaTanja Savić
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ako nemas jaka krila nemoj visoko leteti. Mislim na „estradne umetnice“, jer pokajanje je bolno.

  • Anonimni

    Dva državljanstva, osim dvojno sa BiH, nisu dozvoljena našim zakonom, ali se to toleriše pa onda bude problem

  • bambi

    Stvarno, a meni parnicni postupak odredjivanja starateljstva u Obrenovackom sudu traje evo sedma godina, pri cemu sedam godina bivsa supruga ne dozvoljava da budem sa svojim sinom. Objasnili mi advokati. Naime, u vecini sllucajeva mlade devojke traze razvod cim zatrudne jer vide priliku da koristeci sopstveno dete dodju do finansijske alimentacione zarade koju vide kao svoj novac.Zalosno.