Spasilački tim MUP-a se vratio iz Turske

Tim srpskih spasilaca, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), vratio se danas u Srbiju nakon osam dana provedenih u Turskoj, gde su pružali pomoć nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

U Turskoj je bilo 45 pripadnika tima za spasavanje iz ruševina MUP-a, a njih su ispred Palate Srbija u Beogradu dočekale porodice, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i ambasadorom Turske Hamijem Aksojem.

Srpski spasioci su tokom tih osam dana pronašli tri žive osobe u ruševinama, kao i 23 poginule u zemljotresu, a zajedno sa njima, vratio se i spasilački pas Zigi koji je učestvovao u akcijama spasavanja i pronalaženja ljudi.

Vođa spasilačkog tima Davor Vidović izjavio je da su u Tursku krenuli bez straha i sa voljom i nadom da pomognu i spasu živote.

Prema njegovim rečima, kada su stigli u Tursku, tlo je još uvek podrhtavalo, a imali su priliku da vide roditelje koji pod ruševinama traže decu, kao i decu koja traže roditelje i druge koji su tragali za svojim bližnjima.

„Niko od nas ne može rečima da opiše radost i ushićenje kada smo konačno uspeli za početak da pronađemo bar jednu osobu, devojku od 17 godina, kao i svaki put kada smo pronašli da je pod ruševinama neko živ“, kazao je Vidović.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izrazio je zahvalnost u ime MUP-a i države, ističući da su spasioci pokazali da je Srbija uvek tu među prvima u najtežim trenucima, kao i da je spremna da pokaže da je solidarna i da će da pruži pomoć svima.

„Spasili ste tri života, punih osam dana neumorno i nesebično ste pomagali turskom narodu u saniranju posledica i spasavanju stanovništva“, kazao je ministar.

Turski ambasador u Beogradu Hami Aksoj zahvalio se srpskim spasiocima i ocenio da je današnji dan istorijski u odnosima Srbije i Turske

„Mi smo se 6. februara suočili sa razornim zemljotresom, a Srbija nas u ovim teškim trenucima nije ostavila same“, rekao je on.

Ambasador je naveo da su srpski spasioci spasili tri života i naglasio da to neće biti zaboravljeno, kao i da su oni sada „braća turskog naroda“.

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 40.000 ljudi, a veliki broj je povređen, ili je ostao bez doma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar