Srbija dobila novi zadatak kakav niko u EU nikada nije imao

Zabranjuje nam se i da pomislimo na prekidanje evropskog puta, a jasno nam se kaže da na cilj nećemo stići. To je nešto kao trčanje na traci u teretani.

Srbija je, posle Samita EU — Zapadni Balkan u Sofiji, ušla u novu fazu evropskih integracija.

Sažeto, suština tog novog statusa je: EU neće da nas primi u članstvo, ali Srbija ne sme da odustane od evropskog puta.

Znači, mi moramo da želimo da budemo članica iako tamo u dogledno vreme, a možda i nikada, nećemo biti. Ključ je u želji koja ne sme da zgasne.

Još ogoljenije, zabranjuje nam se i da pomislimo na prekidanje evropskog puta, a jasno nam se kaže da na cilj nikada nećemo stići. Nešto kao trčanje na traci u teretani.

Dva najznačajnija stava stigla su iz dve najjače države EU. 

Prvo je Emanuel Makron, predsednik Francuske, jasno nacrtao da proširenja neće biti dok se Unija ne reformiše, a potom nam je u Beograd diplomatski uvijenu poruku doneo član odbora nemačkog Bundestaga Manuel Sarazin da „politika proširenja nije popularna tema“.

Ipak, žestoko su se uzbudili zapadni mediji čim su iz Srbije pušteni pojedinačni i stidljivi signali da bi država mogla da promeni spoljnopolitički kurs.

Sve nam je dodatno i plastično objasnio komentator „Dojče velea“ Kristof Hazelbah, koji kaže da EU sebi ne može da priušti Zapadni Balkan, ali ne sme da ga prepusti uticaju Rusije i Kine.

Po njegovom kreativnom tumačenju, rešenje nije puno članstvo već „partnerstvo koje bi podrazumevalo ekonomsku saradnju i podršku, ali ne i pravo glasa“.

Dakle, ni svakodnevne utešne reči briselskih birokrata koje nas ubeđuju da je dovoljno da ostanemo dobri đaci i da ispunjavamo poglavlja, pa će nam se vrata Evrope sama otvoriti, deluju sve farsičnije.

Jednostavno, hteli to da primetimo ili ne, desile su se krupne promene u Evropskoj uniji.

Od pozicije „predajte Kosovo i ulazite u EU“ došli smo do statusa „predajte Kosovo, a čak ni tada nećete ući u EU“.

Saopšteno nam je: Ostaćete na putu ka EU, tu vam je mesto i ne smete da se okrećete nikakvim alternativama. Naročito ne Rusiji i Kini.

U prevodu na rečnik bajki, to bi izgledalo ovako:

„Bio jednom jedan mladoženja, koji je osuđen na prokletstvo da godinama čeka na odgovor devojke koju je zaprosio. I godinama tako morao je da stoji ispod njenog velelepnog balkona. I nije smeo da potraži novu ljubav niti da se okrene za drugom princezom. I tako je ostario u čekanju…“

Srbija već 18 godina tapka pred kapijom EU čekajući. Ne znamo da li će sve ovo imati srećan kraj, ali mnogi koji su bili mladi i orni te 2000. godine, već odavno ne veruju u bajke.

Na sreću, ni mlada udavača više nije tako mlada, jedra i atraktivna.

Tako da…

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

članstvo u EUeusrbija
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da svima uprostim.Ako prhvatimo EU i NATO hoćemo li ratovati protiv RUSIJE,sigurno nećemo!Decenijama se zapad za to priprema i samo slepac kod pameti to ne vidi!Ako,pak,pristupimo ISTOKU oni od nas sigurno neće tražiti da se bijema sa zapadom,oni sami su im više nego dovoljniZaključak je JASAN!!!

  • Anonimni

    Lepo su nas procenili, tj. nashe „rukovodstvo“, kao dvorske lude… i takav zadatak smo i dobili – dostojan jeftine komedije…

  • bambi

    EU treba izbeci po svaku cenu. Primera radi, Grcka koja je u usla u EU, dosla je do prosjackog stapa. Apsolutno dno.

  • Dane

    Slažem se sa svim komentarima, ali šta to vredi kad Dramoser i malo Krme imaju isti refren: Evropski put Srbije nema alternativu i niko to ne može promeniti.

  • Sekula

    Trebalo je odmah 1990. krenuti na Berlin, pa kom opanci, …. Ta satanistička gamad i dalje pokusava isto ono što je već nekoliko puta pokušala. Treba im organizovati novi Nirnberg. Sve sam Hitler do Himlera.

  • Anonimni

    sta je to EU

  • KUM I

    Srbi dugo trpe ali se gadno revansiraju.U dva rata su bili sa pobednicima i u ovom ce .A dan istine da su Rusija ,Kina i Indija jaci i od US-a i od EU ,po svemu -OKRECI SE SRBIJO NA VREME DOK TI PUTIN NUDI CLANSTVO!

    • Patriot

      Bas tako , treba ici s´tim ko te postuje , EU clanstvo smo odbili za vreme jugoslavije , sad nam vracaju . Uzalud se nadamo ( ko se uopste nada ? ) . Pozdrav

  • EGON

    Mislim da ovo iznurivanje Srbije,koje nam EU „priredjuje“ vec isuvise dugo traje.Svi mi koji zivimo u Srbiji.imamo nepodeljeno misljenje,da svim ucesnicima u ovoj farsi,dakle celoj EU,treba reci jedno za uvek “ veliko hvala“,ali mi zaista ne zelimo da budemo vase „dvorske budale“,koje cete vuci za nos,sledece dve decenije. Smatram da treba istupiti javno i posteno reci toj gospodi iz EU: Ukoliko vama ne trebamo OK. Ima kome trebamo. Potom pristupiti razgovorima sa Rusijom i traziti da budemo primljeni u njihov Evropsko-Azijski savez drzava.Citave generacije u Srbiji su vec ostarile,ocekujuci taj famozni prijem Srbije u EU. Vec po svim merilima,vidi se,da nas EU zamajava, kao kada majka bebi daje laznu „dudu“ da cucla,kako bi bila mirna.!

  • Miša

    Narod ne treba da se oseca krivim,jer statistika pokazuje da je vecina protiv EU,a oni sto prikazuju u javnim medijima,nek obese macku o rep.Narod ce ostati u svojoj zemlji,a oni nek idu da pasu englseku travu,ako im je bolja od nase.Jeste da nije neki izbor ni Rusija i Kina,ali su sigurno zasad bolji od EU.I treba im se jednom reci da smo za istocni blok,a ne da nas ovi pirgavi dave kao zmija zabu..Dokle to:Moras ovo a ne moze ono.Trazice oni opet nase kobasice,prsutu,rakiju,vina i sve nase domace proizvode i to bez nekih njihovih zakona,jer oni mnogo stosta od toga nemaju gde da naprave.Pa nek jedu njihovo naotuzanje i ulje i drnc za ciscenje oruzja.

  • Patriot

    Pametnom je to odavno jasno da Nas nece u EU . Drze Nas na laganoj vatri odavno i izmisljaju neka nova pravila i uslove , u sustini , mislim da se Oni Nas plase , ako je tako – dobro je .

  • milan

    Bosansko govedo je krivo za sve! On je zapoceo sve i svasta sa Briselom potpisivao sve i svasta da bi zastitio svoje dupe. Zato ga sada treeba javno streljati.Nkada nije pitao narod sta misli a sada ce narod biti kriv za sve.