Srbija u diplomatskoj ofanzivi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer saglasili su se danas, i pored neslaganja u stavovima o KiM, da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti.

Vučić i Palmer, naime, smatraju da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu.

Kako je saopštila pres-služba predsednika, Vučić i Palmer su razgovarali o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i o posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Sagovornici su se saglasili i da je sada ključan period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.

Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje EU.

Srpski predsednik i američki zvaničnik su takođe naglasili važnost dobrosusedskih odnosa u regionu i saglasili se da oni doprinose stabilnosti.

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim.

Predsednik Vučić i Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja.

Nastaviti dijalog, očuvati stabilnost Zapadnog Balkana

U razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer iskazao je nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na KiM i naglasio važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Brnabićeva je naglasila da je Beograd spreman za nastavak dijaloga, ali da od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga.

Palmer je u razgovoru sa premijerkom Brnabić ocenio da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prema njegovim rečima, implementacija sporazuma i dijalog je jedini način da se pronađe konstruktivno rešenje.

Premijerka Brnabić je sagovorniku izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije.

Predsednica vlade podsetila je da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine. Još jednom je istakla važnost formiranja ZSO i naglasila da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Palmer, koji je i direktor Kancelarije za Južnu i Centralnu Evropu, je istakao da SAD teži nastavku pozitivne dinamike bilateralnih odnosa sa Srbijom. Prema njegovim rečima, vizija Srbije i SAD je ista, a to je stabilna i prosperitetna Srbija u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar VučićMetju Palmer
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • SENOVIĆ

    Normalizacija = priznanje. To je za amere to.

  • Vladimir Urosevic

    Sa zamenicima ne treba razgovarati,u pravu je Dacic.Tamo preko bare je haos,predsednik Amerike je jos malo uspeo smeniti 50% aparata tamo ali mu jos rade o glavi tajne sluzbe.Nisu se nadali ali je borba jaka tamo.Tamo sto se sad prelama je uzrok svih 30 god proslosti Balkana i severne afrike.

  • Pospani alias Heidfeld fan

    Ono kad se predsednik jedne države sastane sa zamenikom pomoćnika ministra inostranih poslova druge države! Ili ti „Dobrosusedski odnosi dve države„ od koje prva hapsi državljane druge zbog nelegalnog ulaska osuđuje ih na 15 dana zatvora a oni posle deset budu kidnapovani iz zatvora od strane policije koja ih je uhapsila, biva od iste ubijena i pronađena u masovnoj grobnici. Dok druga država u isto to vreme bez ikakvog pravnog osnova bombarduje prvu i posle 9 godina priznaje deo teritorije te države za samostalan. To nisu nikakva sra*a o dobrosusedstvu. To je VAZALAN ODNOS Bre! p.s. O naknadi štete u vezi sa agresijom aktuelna je AMNEZIJA.