„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ sa sudijom Majićem o pravosudnom sistemu …

Prema istraživanju OEBS-a, broj predmeta u sudnicama za vreme pandemije, pao je za od 15 do20 % u odnosu na broj u uslovima pre pandemije, navodi sudija Miodrag Majić u video klipu serijala „Srbija u doba korone: činjenice i dostignuća“.

Od ukupnog broja predmeta koji su završeni presudom kojom je određen pritvor, 2/3 se odnosilo na nepostupanje po zdravstvenim propisima, prenošenje zarazne bolesti, nasilje u porodici i na krivično delo izazivanje panike i nereda.

Broj pritvora za ova krivična dela 10 je puta viši nego što je bio pre pandemije. Sudija Majić navodi i da je povećan broj osuđujućih presuda i to zbog bojaznida se delo ne ponovi.

Upoređujući vanredno stanje iz prošle godine sa prethodnim vanrednim stanjima, sudija Majić ističe da su u pravosundom sistemu i tada kao i sada, vladali euforija i pritisak vlasti. Sve ekspresne odluke nastaju iz želje da se pokaže kako će pravosuđe stati na branik otadžbine. Sud nikada ne može biti isključivo malj, a ne štit, i to važi u svim situacijama.

Sudija Majić komenatriše i uvođenje vanrednog stanja 2020. i različita tumačenja s aspekta prava.

Ustavni sud, kao najviše telo kome se obraćamo u situacijama vanrednog stanja, bio je pasivan. Doneo je odluku o odbacivanju Inicijative za ocenu ustavnosti postupka uvođenja vanrednog stanja uz obrazloženje davanredno stanje, a ne vanredna situacija, daje veća ovlašćenja izvršnoj vlasti i da je u uslovima opšte pandemije to primereniji odgovor.

Najveću pažnju javnosti tokom pandemije, dobila su suđenja putem Skajpa, odnosno video konferencijske veze. Zapravo glavni pretres, koji pruža mogućnost okrivljenom da se pojavi pred sudom, i na taj način dobije priliku da se brani, odvijao se preko skype. To je brzo ukinuto, pod pritiskom pravnika koji su se ovoj meri suprostavili.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete naći analizu o pravosudnom sistemu u periodu pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar