Stefanović: Srbija neće tolerisati odavanje podataka

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u toku postupak protiv funkcionera Uprave kriminalističke policije (UKP) koji je odavao poverljive informacije te službe, i da je odluka o njegovom hapšenju u nadležnosti tužilaštva.

„U ovoj zemlji o hapšenju odlučuje tužilaštvo. Kada se prikupi dovoljno dokaza i kada postoje razlozi za stavljanje nekoga u pritvor, onda se takva mera i nalaže“, rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije i dodao da Srbija neće tolerisati da bilo ko odaje podatke strancima.

Upitan šta znači njegova ranija izjava da je taj funkcioner UKP pod nadzorom, Stefanović je kazao da su bezbednosne službe obavile razgovore sa njim, sprovele istragu, pribavile dovoljno dokaza i da preduzimaju sve mere i radnje da onemoguće dalje obavljanje te delatnosti.

Stefanović je kazao da je postupak u toku i da ne može „da se izjašnjava o bilo kom imenu u ovoj fazi postupka“.

Prema njegovim rečima, na Balkanu postoji veće interesovanje bezbednosnih stranih službi za dešavanja, jer kako je naveo, region je „rovit“ zbog održavanja izbora.

Govoreći o praćenju premijera Crne Gore Mila Djukanovića i pripremanju akcija na teritoriji te zemlje, Stefanović je rekao da je bezbednosna struktura Srbije otkrila odredjene osobe na teritoriji Srbije koje su pratile Djukanovićevo kretanje pomoću sofisticirane opreme.

„Mi smo započeli istragu, to nije bio lak potez za Srbiju. Politčki gledano to je bila teška odluka, jer nije popularna. Ali, Srbija hoće da pošalje jasan signal da nećemo biti zemlja koja će dozvoliti da se na njenoj teritoriji organizuju prepadi, udari, protivpravna dešavanja“, rekao je Stefanović.

On je ponovio da MUP Srbije saradjuje sa „crnogorskim kolegama“, da su razmenjivali informacije o tom slučaju, kao i da Srbija čeka i njihov deo istrage koji je, kako je ocenio, „važan segment za čitavu operaciju“.

Upitan da li je uhapšen Aleksandar Sindjelić kojeg je crnogorska policija označila kao jednog od organizatora napada, Stefanović je kazao da „koliko zna“ taj čovek nije uhapšen.

„Za svako lice koje se nalazi i za koje će se pokazati da je učesnik u tom slučaju tražimo istragu i tražimo da nadležna tužilaštva Srbije i Crne Gore dostave dokaze“, rekao je on.

Komentarišući posetu sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa, Stefanović je kazao da je njegov dolazak dogovoren pre nekoliko meseci, a da se sa njim razgovaralo o standardnoj bezbednosnoj saradnji dve zemlje – borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, šverca narkotika.

Stefanović je kazao da je Vlada Srbije juče usvojila Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici koje je Ministarstvo pravde predložilo, a kojim se predvidjaju značajnije delovanje nadležih organa i policije.

„Očekujem vrlo brzo da će zakon biti pred narodnim poslanicima, moramo aktivnije da delujemo i da zaštitimo žene od nasilnika“, rekao je Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar