Stejt department o stanju ljudskih prava u Srbiji

U Srbiji su u aprilu prošle godine održani prevremeni parlamentarni izbori za koje su međunarodni posmatrači zaključili da su biračima ponudili mnoštvo izbora i tokom kojih su ispoštovane osnovne slobode, ocenjuje se u najnovijem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu u delu koji se bavi Srbijom za 2016. godinu.

Taj zaključak donet je uprkos nekim izveštajima o pristrasnom izveštavanju medija i nedovoljno jasnoj distinkciji između državnih i stranačkih aktivnosti.

U inače veoma opširnom izvestaju Stejt departmenta, navodi se i da je Srpska napredna stranka (SNS), predvođena Aleksandrom Vučićem, osvojila najveći broj mesta u parlamentu i formirala vladajuću koaliciju.

Posle ovog, prvog zaključka navode se i sledeći, uključujući da su civilne vlasti zadržale efektivnu kontrolu nad snagama bezbednosti.

Među najozbiljnijim problemima u vezi poštovanja ljudskih prava tokom prošle godine su diskriminacija i socijalno nasilje prema pripadnicima manjinskih grupa, posebno Romima, navodi se u izveštaju.

Pritisak i zastrašivanje novinara da vrše autocenzuru je takođe bio značajana problem.

Neefikasan pravosudni sistem koji je doveo do dugih sudskih procesa i njihovog odlaganja, kao i dugi periodi zadržavanja u pritvoru pre suđenja nepovoljno su uticali na to da pravda bude dostupna građanima.

Među drugim problemima prijavljenim tokom prošle godine su i navodi da je policija ponekad tukla i maltretirala lica, obično tokom hapšenja ili pritvaranja kako bi dobila priznanja.

U izveštaju Stejt departmenta se takođe navodi da su zatvori pretrpani, da imaju loše sanitarije i nedostaje osvetljenje i ventilacija, a problem predstavlja i nasilje među zatvorenicima.

Prisutan je i veliki broj raseljenih lica iz ratova tokom 90-ih godina prošlog veka kao i nedavni dolazak i priliv migranata sa Bliskog istoka i Južne i Centralne Azije za šta nedostaje trajno rešenje.

U izveštaju se dodaje da postoji korupcija u sistemu zdravstva, obrazovanja i granama vlasti, uključujući policiju.

Ima i slučajeva maltretiranja aktivista za ljudska prava kao i pojedinaca i grupa koje su kritične prema vladi, navodi se u izveštaju.

Zabeleženi su i slučajevi nasilja u porodici i prema ženama, zlostavljanja dece i diskriminacije prema osobama sa posebnim potrebama.

Problem predstavlja i trgovina ljudima i diskriminacija LGBT populacije, konstatuje se u izveštaju.

Vlada je preduzela korake da krivično goni zvaničnike, kako u policiji tako i drugim granama vlasti, nakon javnog obelodanjivanja zloupotreba.

Mnogi posmatrači, ipak, veruju da brojni slučajevi korupcije i nasilja u porodici, kao i drugih zloupotreba prolaze nezabeleženo i nekažnjeno, zaključuje se u izveštaju Stejt departmenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljudska pravastejt department
Komentari (0)
Dodaj komentar