Studenti Mašinskog fakulteta najbolji u svetu u trci brodova

BEOGRAD – Tim studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojio je prvo mesto u trci brodova za prevoz teškog tereta i četvrto mesto u nadmetanju plovila za prevoz lakog tereta na međunarodnom takmicenju Hydrocontest 2018 u Francuskoj.

Hydrocontest takmičenje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 40 studentskih timova sa vodećih svetskih univerziteta.

Studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila sa kojima se nadmeću protiv plovila drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti.

Svi učesnici od organizatora dobijaju elektromotor snage 1200W, a koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od znanja, kompetencija i veština studenata da isprojektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama.

Ovogodišnji tim Mašinskog fakulteta činilo je petnaestoro budučih brodograđevnih inženjera: Matija Vasilev, Igor Đordević, Božidar Dulić, Nemanja Šurbatović, Milica Stojanović, Marko Veg, Luka Gradinac, Aleksa Kovinić, Anđela Orlović, Filip Lakić, Đorde Branković, Aleksandar Subić, Saša Stjepanović, Petar Karadžić, Andelka Leštanin i Stefan Zecević.

Studenti Mašinskog fakulteta su, dodaje se, prošle godine prvi put učestvovali na Hydrocontest takmičenju, kada su postigli veliki uspeh – drugo mesto u trci prevoza lakog tereta, i treće mesto u trci prevoza teškog tereta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar