Sukob u Ukrajini teško opterećuje grčke stočare

Nedavna ogromna povećanja cena energije i stočne hrane izazvana krizom u Ukrajini nametnula su nepodnošljiv teret stočarima širom Grčke, čineći njihov posao jedva održivim, piše Sinhua.

Dok čuva svoje ovce, koze i piliće na porodičnom imanju u selu Kleitorija u južnoj Grčkoj, uzgajivač stoke Diamantis Zournas stalno računa svoje troškove. Kao četvrta generacija poljoprivrednika u porodici on ima stado od 350 ovaca i koza, kao i kokoši, a svoje proizvode prodaje u svojoj mesari na seoskom trgu.

„Situacija je postala neizdrživa“, rekao je on, pošto je sve poskupelo. Pre nekoliko meseci je struju plaćao 250-300 evra. Najnoviji računi su blizu 1.000 evra. Troškovi transporta su takođe povećani zbog sve viših cena goriva.

„Svake nedelje cene ne da rastu, nego galopiraju… Već su se udvostručile, a i dalje rastu. Kukuruz danas košta više od 40 centi po kilogramu, a mi smo ga kupovali za 18-19 centi“, objasnio je on.

Prema podacima Grčkog stočarskog udruženja, u poslednjih nekoliko meseci udvostručene su i cene ječma, deteline, sena, soje i pšenice. Domaća proizvodnja ne može da pokrije potrebe poljoprivrednika. Grčka uvozi oko 250.000 tona stočne hrane godišnje iz Rusije i Ukrajine, ali je tamošnji sukob stvorio usko grlo u izvozu.

U međuvremenu, troškovi proizvodnje vrtoglavo rastu. „Sumnjam da će stočari koji ne proizvode sopstvenu stočnu hranu moći da sastave kraj s krajem. Biće primorani da prodaju svoja stada. To je već počelo. Već se događa“, rekao je Zournas.

Pavlos Satolijas, predsednik Nacionalne unije poljoprivrednih zadruga Grčke (ETHEAS), rekao je da je situacija bila teška, ali da se “mnogo pogoršala zbog ukrajinskog sukoba”. Kako navodi, troškovi proizvodnje su porasli za otprilike 30 odsto pa će ove godine stočari verovatno raditi bez ikakve zarade.

„Strahujemo da će mnogi od nas napustiti posao što bi bio katastrofalan razvoj. Ovde na selu ljudi nemaju od čega da žive. Naša sela bi opustela“, rekao je on.

Udruženja smatraju da su subvencije koje je najavila vlada neadekvatne. Oni pozivaju na izdašnije mere podrške kako bi sektor ostao održiv. U nedostatku adekvatne podrške u vremenima krize, Zournas strahuje da bi mnogi od hiljadu stanovnika Kleitorije – koji zavise od svojih životinja – mogli otići u gradove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar