Sutra sedamnaest godina od bombardovanja RTS-a

Sutra se navršava 17 godina od stradanja 16 zaposlenih u Radio televiziji Srbije koji su poginuli u Nato bombadovanju, kada je jedan od ciljeva bila i zgrada državne medijske kuće.  

Zgrada RTS-a pogodjena je u ranim jutarnjim satima u 2.06, a tom prilikom stradalo je dežurno osoblje.

Udruženje novinara Srbije  je povodom 17 godina od stradanja 16 medijskih radnika pružilo popdršku dosadašnjem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti „ubistva“ 16 medijskih radnika.

UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka da promeni odluku i na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a.
Kako je oceneno u saopštenju UNS-a, bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u medjunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smeju biti vojni cilj.

„Za ovaj ratni zločin do sada je jedino odgovarao tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji je izdržao kaznu zatvora od deset godina jer nije preduzeo mere da se zaposleni RTS-a zaštite i evakuišu nakon pretnji da će zgrada biti bombardovana“, navedeno je u saopštenju.

UNS je podsetio i da su sve značajne svetske organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS je podsetio i da je Evropska federacija novinara (EFJ) na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

NATO je bombardovao zgradu RTS-a sa dva projektila, u rano jutro 23. aprila 1999. godine i tom prilikom je stradalo 16 radnika.

Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50),
Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić
(54).

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osudjen je 2002. godine na deset godina zatvora, zbog toga ssto nije poštovao naredjenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u
Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar