Svaki peti zaposleni u zdravstvu je nemedicinski radnik, fale sestre i doktori

Od uvođenja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, više od 3.500 nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje oko 3.500 lekara i više od 8.000 sestara, navodi Nova ekonomija.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, skoro svaka peta osoba sa platnog spiska zdravstvenih ustanova u Srbiji nemedicinski radnik, dok u Evropskoj uniji tek svaki deseti zaposleni ne nosi beli mantil, piše Nova ekonomija.

Od 118.000 zaposlenih u domaćem zdravstvu, 22.708 njih su nemedicinski radnici, a 2.361 su zdravstveni saradnici – psiholozi, defektolozi, socijalni radnici.

„Naša država kupuje socijalni mir time što zapošljava i čuva radna mesta administrativnih radnika u zdravstvu, a pacijente uskoro neće imati ko da leči. Svake godine iz naše zemlje odlazi 800 lekara i duplo više medicinskih sestara. Ako se ne odstrani taj ’tumor’ u vidu viška nemedicinskih radnika, zdravstvo se neće oporaviti“, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) Rade Panić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekarizdravstvo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa kad fale neka ih dobro plate.

  • Legionar

    Čista glupost od izjave. Nisu nemedicinski radnici uzrok odlaska lwkara van zemlje. Kad bi otpustili sve te radnike, koliko bi porasla plata medicinarima, dovoljno da ne idu više van? Svi znamo da je o tome smešno i pričati. Znači, one koji nisu potrebni treba otkačiti ali to neće doprineti rešavanju problema odliva stručhih kadrova.