Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

Svetski dan zdravlja 7. april pod sloganom „Pobedimo dijabetes“, obeležen je danas u Srbiji brojnim programima posvećenim zaustavljanju porasta obolelih od šećene bolesti sa kojom se u svetu bori oko 415 miliona ljudi i oko 760.000 u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavio je da će posebna pažnja biti posvećena unapredjenju snabdevanja lekovima, kao i pravovremena dijagnostika i prevencija.

„Rad na nacionalnom programu prevencije i rane detekcije ove bolesti nastaviće se ovim intenzitetom“, kazao je ministar i kao jednu od mera naveo i širenje mreže savetolišta za dijabetes u domovima zdravlja.

Prema njegovim rečima od pre mesec dana u 30 od 40 predvidjenih domova zdravlja sprovedena je reorganizacija i započet rad u savevalištima po novim principima, a proces obnavljanja saetovališta u preostalim domovima zdravlja je u toku.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Dragan Ilić istakao je da od sadašnje situacije mnogo više zabrinjavaju prognoze da će ukoliko se nastavi ovim tempom do 2040. godine broj dijabetičara u svetu biti duplo veći, pa će iznositi oko 642 miliona.

„Prevencijom, kontrolom bolesti, unapredjenjem zdravstvene zaštite obolevanje i umiranje od dijabetesa se može smanjiti“, naveo je Ilić.

I predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju šećerne bolesti Neboša Lalić smatra da se uz dobru organizaciju zdravstvenog sistema situacija može popraviti i treba učiniti najbolje moguće raspoloživim sredstvima.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Miljana Grbić ukazala je da je zarad prevencije dijabetesa neophodno smanjiti unos šećera, zasićenih masti i soli, pa se založila za veće cene proizvoda koji ih sadrže.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ 470.000, ili 8,1 odsto odraslog stanovništva u Srbiji zna za svoju bolest, a još oko 290.000 njih nema uspostavljenu dijagnozu i ne leči se. Dijabetes je i peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji.

Dijabetes predstavlja i ekonomski problem, jer oko 12 odsto troškova zdravstvenog sistema odlazi na lečenje ove bolesti i njenih komplikacija. Procenjuje se da su direktni troškovi za dijabetes u Srbiji tokom prošle godine iznosili oko 285 miliona evra.

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da je dijabetes jedan od najvećih izazova za zdravstvene sisteme u celom svetu, a što se Srbije tiče apeluje se na bolju prevenciju, pre svega smanjenje broja gojaznih, kao i promociju fizičke aktivnosti stanovništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar