Tači položio cveće u Starom Grackom

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas cveće na spomen ploču u centru sela Staro Gracko povodom 17 godina od ubistva 14 Srba, žetelaca iz ovog mesta i istakao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

„Svaki zločin treba otkriti i kazniti. Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen“, rekao je Tači prilikom posete naselju Staro Gracko, u opštini Lipljan na centralnom Kosovu.

On je rekao da se moli i izražava bol za sve žrtve tokom i posle rata na Kosovu.

„Takodje jednom i zauvek treba da se otkriju sudbine svih nestalih, bili Albanci, Srbi, Romi ili bilo koje nacionalnosti. Svi imamo odgovornost da na tome radimo. Imamo odgovornost zarad njihovih porodica i budućnosti naše dece. Mi treba da pomognemo jedni druge“, kazao je Tači.

On je naveo da je bol svake majke za gubitak njenih potomaka jednaka.

„Danas kada radimo da izgradimo mir, pomirenje i saradnju izmedju naroda našeg regiona važno je istaći da je za ozbiljno pomirenje potrebna pravda“, kazao je predsednik Kosova.

Prema njegovoj oceni, na Kosovu je za poslednjih 17 godina postignuto mnogo, otvoreni su mostovi komunikacije i saradnje, što će dovesti do poverenja i pomirenja medju zajednicama i narodima.

„Samo pomirenje i saradnja će od Kosova stvoriti evropsku regiju, čemu mi težimo“, kazao je Tači.

Četrnaestorica Srba iz Starog Garcka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine.

Ubijena su četiri člana porodice Janićijević  –  Slobodan, Mile, Momir i najmladji Novica, koji je imao 17 godina.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Djekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu.

Bitići je usled nedostatka dokaza posle dva meseca pušten iz pritvora. Ubistvo žetelaca je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu nakon dolaska medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Predsednik Tači je i tada zajedno sa tadašnjim šefom UNMIK-a Bernardom Kušnerom došao u Staro Gracko i porodicama ubijenih izrazio saučešće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar