Tači: Ponosan sam na svoje angažovanje oko slobodnog Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za „oslobođenje i nezavisnost Kosova“ i ponavlja da Beograd i Priština u novoj fazi dijaloga treba da potpišu „sveobuhvatni sporazum“ koji će, kako kaže, koristiti obema zemljama na putu evrointegracija.

Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica on je za Slobodnu Evropu rekao da

će pravda pred tim sudom „nadvladati svaku vrstu klevete“, tvrdeći i da je OVK vodio „pravednu i cistu borbu“ i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni, i zatim oslobođeni kao nevini.

Upitan da li očekuje da i on bude predmet gonjenja tog suda, kaže da ne želi da se ovo pitanje individualizuje i da na to treba gledati kao na celovit proces i obaviti institucionalne obaveze.

Tvrdi i da je Kosovo izvršilo svoje politicke i institucionalne obaveze, i smatra da politika sada mora da ćuti i podrži sistem pravosuđa.

On kaže da će to uraditi i Predsedništvo, i da je kao bivši premijer i kao bivši ministar spoljnih poslova, vodio proces formiranja suda kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD, NATO-om i EU iako, je kako navodi, bio svestan da ovo „nepravedan, monoetnicki sud“.

Kada je reč o dijalogu, navodi da su u konsultacijama sa EU i SAD, očekivali da se proces unapredi na višem politickom nivou koji će, prema njegovim rečima, doprineti normalizaciji odnosa i pomirenju „između naših država i građana“.

Na pitanje da li sporazum predviđa reciprocno priznanje izmedu Kosova i Srbije, on kaže da ne želi da prejudicira, ali veruje da će se „Kosovo afirmisati u novoj međunarodnoj etapi..“.

Upitan da li će on voditi novu fazu dijaloga, Tači kaže da ne govori o politickom, institucionalnom nivou, ili o nivou pojedinaca, ali napominje da na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza predsednik zemlje vodi i koordinira spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, nova faza bi se bavila interesima „dveju država“, jer kako ocenjuje, između njih ima mnogo otvorenih pitanja, navodeći da će se razgovarati i o afirmaciji prava kosovskih Srba, ali, kako kaže, uz poštovanje „Ustava i zakona, teritorijalnog integriteta Kosova“.

Tači podseća na sukob na Kosovu i dodaje:

„Počinjeno je neviđeno nasilje, istovremeno sada moramo da ispravimo ono što može da se ispravi. I svet želi tu normalizaciju i pomirenje između Kosova i Srbije, kako bi imali što snažnije argumente za podršku EU i NATO, kao i SAD. Ne možemo ići prema evropskoj budućnosti s napetim odnosima“, ocenio je Tači.

Očekuje da će posle formiranja vlade biti formirana i sveobuhvatna ekipa koja ce raditi na pripremi, a da će se nastaviti sa implementacijom sporazuma koji su u procesu sprovodenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Hašim TačiKosovo
Komentari (0)
Dodaj komentar