Tata heroj: Porodio suprugu u hodniku porodilišta

„Dok sam se u hodniku porađala na nogama, mislila sam da mi se bliži kraj“, kaže Svetlana iz Kuršumlije, koju je prodio njen suprug u u hodniku prokupačkog porodilišta, tako što je uhvatio bebu da ne padne na pod!

„Ipak, sve se završilo, hvala Bogu, dobro i moja ćerkica je živa i zdrava. Ali da ja nisam bio u tom trenutku pored supruge sigurno bi čitava priča dobila drugačiji epilog, jer se ona porodila u holu prokupačkog porodilišta na nogama. I da ja nisam tada prihvatio bebu koja je mogla da padne na pod, ko zna šta bi bilo“, kaže za „Večernje novosti“ Zvezdan Ristić (46), otac tri devojčice, trener borilačkih veština, nekadašnje vojno lice, a sada bez posla.

I dok ističe da su mala Kalina, kako su kumovi ali i starije sestrice dale ime novorođenčetu, i njena majka dobro, srećni otac koji sa drugovima proslavlja rođenje treće ćerkice, u šali kaže da bi pošto je nezaposlen mogao da se specijalizuje i za porođaje.

„Ispred samog porodilišta naišla je medicinska sestra kojoj sam rekao da je porođaj u toku i da odmah siđu po moju suprugu što se nije desilo narednih desetak minuta“, priča Zvezdan kojem je kaže, sada ipak, mnogo lakše da iznosi detalje porođaja svoje supruge Svetlane, koju u Kuršumliji poznaju pod nadimkom Ceca, a koja radi kao frizerka, dok je u tim trenucima i sam osećao strah.

Ipak, ističe da se ponašao instiktivno i kada je video da su i lift i ulaz za sprat zgrade u kojem se nalazi porodilište zaključani, shvatio je da nema izbora nego da se okrene supruzi koja je već počela da se porađa.

„U jednom trenutku, kroz donji deo pidžame koju je supruga nosila ugledao sam glavu deteta, tako da sam bio primoran da ga zadržim da ne padne na pod. Uhvatio sam dete koje, čini mi se, u tim trenucima nije disalo, zbog čega sam ga lagano udario po leđima. Na svu sreću, beba je zaplakala dok je supruga i dalje krvarila. I tek kada se sve to odigralo sišlo je medicinsko osoblje i moju suprugu su kolicima odvezli do porodilišta, jer je to još jedan apsurd da nosila ne mogu da uđu u lift koji vodi do porodilišta.“

Pobrinuli su se tada, priča Zvezdan, i za bebu, dok je on i dalje bio u blagom šoku, srećan zbog deteta, ali i što se sve odigralo na najbolji mogući način.

„Suprugu sam doveo kući, ali pomenuti doživljaj neću moći da zaboravim dok sam živ“, kaže Zvezdan i u šali dodaje da je mala Kalina bila nestrpljiva da ugleda ovaj svet i da će verovatno biti radoznala devojčica, a reči hvale upućuje na račun matične službe u prokupačkoj opštini, jer su bebi u rekordnom roku izdali izvod iz knjige rođenih i državljanstvo.

Istovremeno, njegova supruga Svetlana kaže da je od straha bila u šoku i da je u jednom trenutku pomislila da će umreti.

„Dok sam onako u hodniku krvarila, porodivši se na nogama, mislila sam da mi se bliži kraj, ali samo sam se nadala da je beba dobro. Mislim da sam se osvestila kada sam začula bebin plač“, priča Svetlana za novine.

U prokupačkoj opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ ističu da će se povodom pomenutog slučaja oglasiti narednih dana i izdati zvanično saopštenje za javnost, dok u nezvaničnim razgovorima „Novosti“ saznaju da se ovakvi slučajevi, odnosno porođaji u hodniku ili pak ispred zgrade porodilišta, dešavaju barem jednom mesečno jer porodilje krenu kasno ka bolnici.

Istovremeno, tvrde da su ulazna vrata u zgradu u kojoj su odeljenja ginekologije i porodilišta otvorena, ali da vrata koja vode ka porodilištu noću zaključavaju iz bezbednosnih razloga. Pored vrata postoje dva zvona.

Zvezdan je voželi svoju suprugu na porođaj, naišao na rampu ispred spuštene bolnice, zbog čega su se vratili na kolima na bolnički parking, koji je najbliži zgradi porodilišta.

„Odatle smo krenuli peške ka porodilištu. Pošto je supruga jedva hodala, zastajkivali smo više puta“,  priča Zvezdan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebamajkaotacporođaj
Komentari (0)
Dodaj komentar