Tim Centra za bionženjering u Kragujevcu napravio 3D medicinski respirator

Tim inovatora Centra za bioinženjering na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu je osmislio i napravio 3D štampani medicinski respirator, koji će se dalje razvijati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije (ADA).

Ovakav tip respiratora ima niže troškove i kraće vreme izrade te bi u Srbiji moglo da se proizvede 10.000 mesečno, navodi se u saopštenju.

Rešenje je nastalo na osnovu znanja i resursa koje je razvila istraživačka inicijativa „Open source mechanical Ventilator“, uz inovaciju kragujevačkog tima na mehaničkom delu koja obezbedjuje veću sigurnost pri protoku kiseonika, što je posebno važno za pacijente obolele od kovida-19.

Respirator je jedno od pobedničkih rešenja Izazova za inovacije u vreme krize, koji je organizovao UNDP u Srbiji, kako bi pomogao da se ublaže efekti epidemije Kovid-19 i olakšao sprovodjenje ideja lokalnih inovatora.

Tim inovatora u Kragujevcu danas su posetili ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Fransin Pikap.

Rektor Univerziteta Nenad Filipović je zahvalio UNDP i Austrijskoj agenciji za razvoj za podršku ideji mladih istraživača i naveo da grant koji je dobio Univerzitet za mehanički ventilator iznosi više od 40.000 dolara.
„Trenutno smo u drugoj fazi projekta, kompjuterski modeli su izradjeni, u toku je nabavka dodatnog materijala za izradu uredjaja i očekujemo do kraja godine imamo glavne rezultate“, rekao je Filipović.

Član tima Centra za bioinženjering Dalibor Nikolić je rekao novinarima da je ideja da se napravi 30 funkcionalnih protipova koji bi trebalo da uz saradnju sa kliničkim centrima u Srbiji i etičkim odborima dobiju dozvolu za pilot testiranje na nekim pacijentima.

On kaže da posle toga treba obezbediti sredstva za veliku studiju da bi se respirator registrovao u Agenciji za lekove i mogao da se upotrebljava uz potvrdu da je bezbedan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar