Traže izvinjenje od zbog uvredljivog obraćanja devojčici u Šarenici

Predstavnice organizacija za osnaživanje žena „Lean In“ pozvale su danas Živorada Nikolića, voditelja i urednika emisije „Žikina šarenica“ na Radio-televiziji Srbije (RTS), da se javno izvini gošći i svim ženama Srbije zbog neadekvatnog i uvredljivog obraćanja u emisiji.

Taj pokret je u pismu zatražio da se izvinjenje voditelja Nikolića emituje ili tokom emisije „Žikina šarenica“ ili tokom drugog termina sa velikom gledanošću na RTS-u.

U emisiji „Žikina šarenica“ voditelj Živorad Nikolić je devojčici, teniserki, nakon postavljenog pitanja „Ti ćeš biti Ana Ivanović, a?“ uputio i komentar „Da se dobro udaš“.

„Živorad Nikolić, voditelj i urednik emisije ‘Žikina Šerenica’ na RTS 1, je na krajnje grub, ponižavajući i neprihvatljiv, a pre svega neodgovaran i neprofesionalan način uvredio sve žene Srbije, ali i nastavio sa retorikom diskriminacije žena, zloupotrebljavajući razgovor sa decom na temu sporta, u kojem bi trebalo da do izražaja dodju pojedinačni kvaliteti, trud i talenat bez obzira na pol“, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Predstavnice „Lean In“ ocenile su da je „voditelj na krajnje primitivan način omalovažio i nju i uspehe naše priznate teniserke“, a kako su navele, poruke koje dolaze do „širokog auditorijuma mogu vrlo negativno da utiču na gradjenje stereotipa i podsticanje diskriminacije, a posebno su opasni kada dolaze do naših najmladjih“.

Kako je preneo dnevnik Blic, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu Zorana Mihjalović, podsetilo je da je Srbija potpisnica medjunarodnih dokumenata o sprečavanju diskriminacije na osnovu pola, uključujući i Konvenciju za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena.

„Ustav Srbije, ali i drugi pravni dokumenti, garantuju ravnopravnost polova u Srbiji. U skladu s tim, obaveza novinara i novinarki je da koriste politički korektan govor i da izbegavaju izraze i termine koji su posledica stereotipa i predrasuda o polovima“, naveli su iz Koordinacionog tela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar