Srbija ozbiljno ugrožena – klimatskim promenama!

Podaci stručnjaka pokazuju da Srbija pripada regionu koji je jedan od najpogođenijih klimatskim promenama u svetu, a predviđa se da će u našoj zemlji do kraja veka prosečna srednja godišnja temperatura vazduha porasti za 4 stepena, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je na današnjem seminaru, koji je održan u okviru Regionalnog seminara o cilevima održivog razvoja za parlamente Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije, rekao da je u periodu od 2000. do 2015. godine Srbija izgubila pet milijardi evra na saniranju posledica ekstremnih klimatskih uslova.

„Za Srbiju je to previše, i zato moramo da radimo na preventivi, na sprečavanju i ublažavanju posledica klimatskih promena“, istakao je Trivan i rekao da će Zakon o klimatskim promenama biti usvojen do kraja godine.

Na Regionalnom seminaru učestvovali su poslanici parlamenata iz 11 zemalja, kako bi razgovarali o tome na koji način parlamenti mogu da umanje uticaj klimatskih promena na porast siromaštva i na javno zdravlje stanovništva, putem ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Evropska unija procenjuje, kaže Trivan, da se u prevenciji, na uložen jedan evro, vrati šest evra.

„Sve je to motiv da odmah i sada preduzimamo mere u borbi protiv klimatskih promena. To je u prvom redu pošumljavanje, najbolji i najjeftiniji način za adaptaciju na promene klime i smanjenje efekata staklene bašte“, rekao je Trivan.

Na sednici su, pored ministra Trivana, govorili Boris Erg (IUCN ECARO), Vladimir Kenderovski (Evropski centar za životnu sredinu i zdravlje SZO), Rezo Getašvili ( Kavkaska NVO mreža za zaštitu životne sredine).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vreme
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • EGON

    I pored tako dramaticnih upozorenja,da se klima u Srbiji,drasticno menja,da toplota raste,do zastrasujucih razmera, sta se u Srbiji stalno desava.Nekontrolisana seca stabala drveca,da bi se bespravno gradile zgrade,i skupo prodavali stanovi.Treba samo videti,kakvo je stanje u Beogradu.Zvezdarska suma se bezdusno sece,krce se velike povrsine da bi bezobzirni pljaskasi,podizali zgrade bez ikakvih dozvola.Pa sta je i ova najnovija vest,koja deluje sokantno,na sve normalne ljude.Gradnja zgrade od 1OOO kv.m. na Pancicevom vrhu. I to u „zasticenoj“ zoni.Pa sta se onda radi u onoj „nezasticenoj“.Premijerka je na konferenciji za stampu,iritirano odgovorila novinarima:“Pa sta hocete. Da ja odem sa cekicem da rusim tu zgradu“ ?Mislim da njen odgovor,nije bio na mestu.Naravno da je trebala pod hitno,da naredi da se ispita,kako to Predsednik Opstine kojoj Kopaonik pripada.“Nema pojma“ ko je zgradu podigao na samo Pancicevom vrhu.!!! .

  • DOMAĆIN

    Super,dve žetve godišnje,dvaput šljive i voćke rode,pa SE DVAPUT I RAKIJA PEČE!Blagostanje a ne zabrinutost!