U Beogradu ove godine manje ambrozije nego prošle

BEOGRAD – U okviru aktivnosti na suzbijanju ambrozije Sekretarijat za zdravstvo je ove godine obavio monitoring na površini od 4.000 hektara u Beogradu i utvrdio moguće prisustvo ambrozije na 2.969 hektara.

Ambrozija je tretirana na 2.665,6 hektara od čega je suzbijanje hemijskim sredstvima obavljeno na 399,1 hektar, a suzbijanje košenjem na površini od 2.266,5 hektara, što je bilo povereno komunalnim službama.

Kako se navodi na sajtu Grada Beograda, iz Sekretarijata za zdravstvo je saopšteno da je napravljena i uporedna analiza prisustva polenovih zrna ambrozije u vazduhu za avgust i septembar prošle i ove godine, kada je i inače prisutnost polena najveća.

Prema mernim mestima na kojima se meri prisustvo polena, ambrozije i drugih alergogenih biljaka, može se zaključiti da je broj dana sa prekograničnim vrednostima ove godine bio manji u odnosu na iste mesece prošle godine.

Plansko i uporno suzbijanje ambrozije počinje da daje pozitivne efekte i u tom smeru treba nastaviti aktivnosti kako bi se ona kao zdravstveni problem mogla svesti na prihvatljivu meru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar