Okončan 14. protest ‘Srbija protiv nasilja’

Ukidanjem blokade na mostu Gazela okončan je još jedan protest Srbija protiv nasilja, 14. po redu, na kojem su i ovaj put učesnici protesta izneli svoje zahteve.

Naime, učesnici protesta i ekološki pokreti protive se nedavno usvojenom Zakonu o planiranju i izgradnji, za koji predstavnici opozicije navode da je „velika pljačka građana“.Građani nose transparente „Zakon o konverziji je zakon o pljački“, „Režim vrši pravno nasilje“,  „Isključi RTS, uključi mozak“, „Vladimire Đukanoviću nemas ti ni malo empatije“.

Nekoliko građana donelo je pred Skupštinu transparent „Protiv nasilja, izdaje, podele“ i reporteru agencije Beta reklo da je to podrška Vuku Jeremiću, predsedniku Narodne stranke čiji kažu da su članovi. Sama protestna šetnja okončana je nešto nakon 22 časa, kada je odblokiran most Gazela.

Odblokirana Gazela

Oko 22.05 beogradski most „Gazela“ ponovo je odblokiran. Vozila ponovo idu preko mosta u oba smera.

Učesnici protestne povorke blokirali auto-put kroz Beograd

Učesnici protestne povorke „Srbija protiv nasilja“, koji su oko 20:00 sati po jakoj kiši krenuli od Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu, stigli su do cilja – mosta „Gazela“ na auto-putu kroz grad i blokirali ga. Najavljeno je da će blokada saobraćaja na „Gazeli“ trajati do 22:00 sata.

Reporter agencije Beta javlja da su, građani, učesnici protestne povorke, na jednoj strani mosta „Gazela“, a na drugoj strani su aktivisti ekoloških organizacija koji od 18.00 sati blokiraju saobraćaj auto-putem.

Povorska ide ka Gazeli gde bi trebalo da se pridruže ekološkim aktivistima

Učesnici 14. protesta „Srbija protiv nasilja“ ispred Doma Narodne skupštine Srbije u centru Beograda, krenuli su po kiši, Ulicom Kneza Miloša do mosta „Gazela“, gde će se, kako je najavljeno, pridružiti aktivistima ekoloških pokreta koji su most i auto-put blokirali u 18.00 sati.

Banjac o dečaku poginulom u Bačkoj Palanci

U govoru uoči polaska povorke, moderator protesta „Srbija protiv nasilja“ Smiljan Banjac je kazao da „svaka nedelja koja je iza nas podseća nas zašto protestujemo“.

Banjac je, govoreći o dečaku koji je poginuo od strujnog udara iz otkačenog kabla u Bačkoj Palanci, nepopravljenog gotovo dve nedelje posle nevemena, uprkos 27 prijava na koje nadležni nisu reagovali, kazao da su građani gnevni jer će im vlast „i ovoga puta reći da ‘sistem nije zakazao’ „.

Aktivista udruženja građana „Naš kej“ Zdravko Janković je u govoru pred Skupštinom rekao da je među onima koji su proletos u Novom Beogradu „odbranili Savski nasip od kopanja“, zbog čega ih je, kako je naveo, gradonačelnik Aleksandar Šapić „nazvao ludacima“.

Podsetio je da je peticiju tog udruženja potpisalo 30.000 ljudi tražeći za povlačenje Zakona o planiranju i izgradnji, kojeg je nedavno, „u cik zore“ posle usvajanja u parlamentu potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji je danas stupio na snagu.

Student Fakulteta političkih nauka Petar Jovanović je kazao da su u Bačkoj Palanci „ostali nemi“ na 27 prijava da se ukloni kabal pod naponom koga je nevreme oborilo, zbog čega je „izgubljen još jedan život“.

„Zahtevamo ostavke i smene onih koji su svojom neodgovornošću izneverili naše poverenje“, rekao je Jovanović.

Među zahtevima protesta koji traju od maja, pokrenuti s dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je poginulo 20 mladih, su smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-Televizije Srbije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi jer „promovišu nasilje“ i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

protestsrbija protiv nasilja
Komentari (0)
Dodaj komentar