U Beogradu sutra onlajn konferencija Igmanske inicijative

Konferencija Igmanske inicijative o 20 godina od početka normalizacije odnosa zemalja Dejtonskog sporazuma – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i o dve decenije aktivosti i rada biće sutra održana u Beogradu i onlajn, saopštila je ta organizacija.

Kroz retrospektivu odnosa tih zemalja biće sagledani i sadašnji odnosi, stanje, problemi i perspektive, dok će retrospektivi biti posvećen panel u kojem će učestvovati bivši šefovi država i vlada četiri zemlje koji su u toku svojih mandata učestvovali i na sesijama Igmanske inicijative.

Pošto je 6. oktobra promovisan i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan Evropske Unije, kroz izlaganja predstavnika EU i Ministarstva spoljnih poslova Nemačke koja sada predsedava Evropskom Unjom, biće sagledani njegovi efekti na zemlje regiona i njihove medjusobne odnose, navodi se u pozivnom pismu Igmanske inicijative.

Konferencija pod nazivom „Dve decenije posle“ preko platforme Zoom, počinje sutra u 10.00, a medju najavljenim učesnicima su kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov, izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan Aleksandra Tomanić i zvaničnica nemačkog ministarstva spoljnih poslova Suzan Šic.

Očekuje se da će učestvovati i predsednik Hrvatske (2000-2010) Stjepan Mesić, predsedavajući Predsedništva BiH 2015 i 2017. Mladen Ivanić, predsednik Crne Gore (2003-2018) Filip Vujanović i premijer Srbije (2008-2012) Mirko Cvetković.

Igmanska inicijativa je osnovana u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od 100 organizacija gradjanskog društva, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Igmanska inicijativa nastala je u znak sećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspela da udje u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira gradjansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar