U Novom Pazaru buknula zaraza – prognoze su mračne

U Novom Pazaru buknula je zaraza virusa korona. Raste broj obolelih, a prognozira se da će ih biti još. Do ovakvog stanja je došlo jer građani nisu poštovali mere koje je propisala država.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je komplikovana, ali stabilna, kaže za Sputnjik dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Sve osobe koje su imale razvijenu kliničku sliku hospitalizovane su u kliničkim centrima u Kragujevcu ili Beogradu, dodaje on.

Do petka, Novi Pazar imao je jednog zaraženog, a u toku samo jednog dana otkriveno je još 12 slučajeva zaraze. Svi novozaraženi izlazili su iz Srbije i imali su kontakt sa rodbinom u Sloveniji, priča Spahić:

„Tamo su boravili deset dana. Prva zaražena osoba vratila se pre desetak dana, imala je blaže simptome, dok se nije razvila klinička slika. Ta osoba inficirala je ostale“.

U Novom Pazaru se širi zaraza jer nisu poštovane mere

Objašnjavajući ovakav razvoj situacije dr Spahić polazi od dve stvari: tradicionalna prisnost podrazumeva puno kontakata između ljudi, a okolnosti u gradu bile su takve da se građani nisu pridržavali svih preporuka vlade. Zbog toga i ovaj lekar očekuje porast broja inficiranih.

Da se građani nisu pridržavali preporuka vlade potvrđuje i sociološkinja Andrijana Maksimović, koja predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Do pojave prvih 13 slučajeva koronavirusa grad je prema njenik rečima funkcionisao kao da vanredno stanje nije na snazi. Tek nakon toga, građani su se „uozbiljili“.

„Mislim da je tek posle ovih 13 slučajeva to doprlo do svesti ljudi“, navodi ona.

Rezultati testiranja brzo stižu

Sa beogradskim Institutom za javno zdravlje, kao i sa Institutom Torlak, dr Spahić, kako kaže, ima jako dobru saradnju – na rezultate testova nikada nije čekao duže od 24 sata. To važi i za druge republičke institucije, poput ministarstva zdravlja.

„Grad Novi Pazar sve je podredio zdravstvenom sistemu, izdvojio je sredstva za dovod kiseonika na infektivnom odeljenju Opšte bolnice, nabavio dezinfekciona sredstva. Preko RFZO dobili smo zaštitnu opremu“, kaže Spahić.

Za ponedeljak je najavljena i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru, koji će u ovaj rad doneti i respiratore.

(Nikola Joksimović, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusNovi Pazar
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • miki

    A za njih nema kazni ili kako to vec ide

  • Anonimni

    bas me interesuje sta li ce UGLJANIN sad da kaze kada je vucic rekaio da ce svugde postavi vojsku i policiju i u sandzak taj Gospodin je rekao da to predsednik nemoze uciniti poslati vojsku u sandzak. sad ce sigurno opet Gospodin predsednik biti kriv ugljanine ugljanine bolje je bilo kada si bio u turskoj i tu je Gospodin predsednik pogresio sto te pusti da se vratis.

  • milovan

    Pa jeli netko brani Jeremicu i Djilasu da nesto doniraju. Ukrali su toliko da svaki moze napraviti novu bolnicu u Novom Pazaru.

  • Anonimni

    Nikoga tko neslusa doktore nije steta.

  • Anonimni

    izbori su upitanju i razlog da ode to je cista propaganda

  • KaleBrdo

    Aleksandar Vučić će doneti respiratore… Sad je i kurirska služba, jeee