U Novom Sadu otvorena britanska PopAp ambasada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod danas su u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu učestvovali u otvaranju treće Britanske „PopAp“ (pokretne) ambasade.

Tokom dva dana programa PopAp ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad gradjanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama izmedju Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će Glazgov u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama – COP26.

Ambasadorka Šan Makleod je rekla da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kada ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

„Dugo nismo mogli blisko da saradjujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu Pokretnu ambasadu u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima“, rekla je ambasadorka.

Miloš Vučević je rekao da Novi Sad nastavlja da neguje tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom saradjujemo na mnogim poljima, a da će dva dana izložbe to samo još više potvrditi i učvrstiti.

„Divno je što će Novosadjanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji“, rekao je Vučević i pozvao Novosadjane da posete Kulturnu stanicu „Svilara“ i uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena „Pokretna ambasada“.

Planirane aktivnosti u Novom Sadu uključuju promociju programa stipendija Čivning (Chevening) za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, vožnju biciklima, izložbe „UK Influences/Uticaji“ i „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji“(u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu.

Koncept pokretne ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa gradjanima države u kojoj je službovao, kao i gradjenja nove vrste bilateralnih odnosa izmedju država.

Britanska ambasada je prethodne pokretne ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar