U PTT Muzeju započet ciklus predavanja o zelenim tehnologijama

Ciklus predavanja o zelenim tehnologijama u Muzeju Pošta Srbije započet je večeras predavanjem o energetski efikasnim zgradama i arhitekturi Lepenskog vira.

Kako je viši kustos PTT Muzeja Željko Sarić rekao, ciklus „Zelene tehnologije“ je jedan od delova tribine „Kultura putem pošte“, koji će u nju uneti raznovrsnost.

On je istakao da će u okviru tog ciklusa biti održana predavanja o solarnim elektranama, sunčevoj energiji, vetrogeneratorima i geotermalnim izvorima.

„U maju će biti organizovano predavanje o polarizovanoj svetlosti nanobiomedicinske fotonike i njene primene u medicini, kao i predavanje pod temom ‘Srbi u velikom ratu’ o hirurškom zbrinjavanju ratnika u velikom ratu“, kazao je Sarić.

Kako je ocenio, posećenost i zainteresovanost za tribinu „Kultura putem pošte“ je „veoma veliko“.

Naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije Mila Pucar održala je predavanje o načinu štednje energije u zgradama.

„Danas se energija enormno troši, a nekih 40 odsto od ukupne potrošnje energije otpada na grejanje zgrade. To može da se smanji – efikasnijim projektovanjem, zaštitom i konstrukcijom tih objekata“, istakla je Pucar.

Kako je kazala, tokom gradnje je važno posavetovati se sa stručnjacima, jer se uglavnom dešava da se na kuće i zgrade stavi malo izolacije ili da ne bude dobro projektovna.

Nenad Miloradović, mašinski inženjer koji radi u Beogradskim elektranama održao je predavanje „Arhitektura Lepenskog vira“.

„Ispostavilo se da su kuće na Lepenskom viru gradjene po principima energetske efikasnosti koji se i danas primenjuju“, istakao je Miloradović.

Prema njegovim rečima, to su ostaci energetski efikasne arhitekture koja je bila efikasna za „svoje vreme sa tim materijalima“.

On je ocenio da je arhitektura Lepenskog vira originalna i da dosta odudara od današnje gradnje, ali da može naći danas primenu jer postoje kuće koje se danas slično grade.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar