U skupštini optužbe, rasprave i opomena…

U skupštinskoj raspravi o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici došlo je do novih čarki poslanika vlasti i opozicije, a predsedavajući je na česta javljanja po poslovniku i isključivao mikoforne i izrekao jednu opomenu.

Opomenu je „zaradio“ poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić koga je „isprovociralo“ obraćanje poslanice SNS Marije Obradović.

Ipak, atmosfera u skupštini je mirnija u odnosu na prošlu nedelju, kada je sednica prekinuta.

Aleksić je, naime reklamirao povredu Poslovnika jer je predsedavajući dozvolio da Marija Obradović, kako je rekao, „isprovocira“ opoziciju time što kaže da su amandmani opozicije spinovani ili smešni.

On smatra da je ona tako uvredila, ne samo poslanike opozicije, već i vladajuće, koalicije i predlagača zakona, jer je veliki broj amandmana opozicije usvojen.

Arsić je nakon toga Aleksiću izrekao opomenu zato što je, kako kaže, hteo da nastavi opstrukciju rada parlamenta.

Pozivajući Arsića da ne koriste dvostruke aršine prema poslanicima, Aleksić je rekao da je ista poslanica SNS u petak izazvala haos i nered u skupštini, a da danas nije prekinuo njeno izlaganje.

Obradovićeva je upitala da li neko nad njom sada sprovodi nasilje, te da se oseća kao da ne sme da iznese stav o amandmanima.

„Šta god da kažem, to izazove salve reakcija i uvrede na moj račun iz svih opozicionih stranaka“, rekla je Obradović i navela da bi najbolje bilo da neko objasni zbog čega ne želi da priča o zakonu, nego želi da vređa isključivo poslanike SNS.

Pokret „Dosta je bilo“ negodovaoje što im je, kako kažu, povređeno pravo da govore, jer ih je tokom reklamiranja Poslovnika prekidao predsedavajući Veroljub Arsić.

Poslanica DJB Branka Stamenković pozvala je predsedavajućeg Arsića da sam sebi izrekne opomenu, pošto, kaže najviše narušava red na sednici, ne dopušta konstruktivnu diskusiju i oduzima reč.

„To je nasilje koje ova poslanička grupa i druge poslaničke grupe opozicije od 3. juna ove godine trpe i ne želimo da dozvolimo da taj zakon jačeg prevlada“, rekla je ona.

Kako je navela, nisu svi građani glasali za SNS, neki su glasali za DJB., poručujući da ovo nije skupstina SNS nego Narodna skupština, te da poštuje pravo drugog da kaže suprotno mišljenje.

I ona je izrazila nezadovoljstvo izlaganjem poslanice SNS Marije Obradović.

Arsić je poručio da će dati priliku ĐB da mu izrekne opomenu odmah posle sledećih izbora.

„Samo ćete prvo morati da pobedite na tim izborima“, rekao je Arsić, na šta je lider te stranke Saša Radulović poručio: „I hoćemo“.

Radulović je poručio Arsiću, da ako želi da izrazi svoje mišljenje i da komentariše treba da siđe u poslaničke klupe, da se uredno javi za reč i iznese svoje mišljenje, te da lekcije poslanicima DJB nisu potrebne.

On kaže da Arsić ulazi u replike, objašnjava opoziciji šta treba da radi i kada će da pobedi na izborima i da to nema nikakve veze sa povredom poslovnika.

„Svi poslanici imaju pravo na povredu Poslovnika, haos u skupštini nastupa kada ne radite svoj posao, kada imate različite aršine za sve, ako želite da komentarišete opoziciju, morate da siđete u skupštinske klupe, a ne da zloupotrebljavate poziciju koju imate kao predsedavajući“, rekao je Radulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opomeneoptuzberaspraveSkupština Srbije
Komentari (0)
Dodaj komentar